Ikke mere frivilligt med drikkepenge på cruise

Royal Caribbean indfører det som en obligatorisk udgift på regningen fra 1. marts på alle rederiets skibe. Ikke den store forandring i forhold til praksis, men lidt imod begrebet drikkepenge som frivilligt bidrag for god service.

Drikkepenge er oprindeligt et helt frivilligt begreb som betaling for en god service. Sådan er det ikke mere, hverken på landjorden eller på vandet. På krydstogter har det altid været en slags frivillig tvang, præget af amerikansk kultur.

De fleste danske rejsebureauer inkluderer drikkepenge i den samlede pris og betaler forud. Andre gør det ikke. Især på cruise fra Storbritannien har bl.a. Royal Caribbean haft problemer, fordi passagererne undlod at betale.

Fra 1. marts tager man hos RCCL konsekvensen og gør drikkepenge obligatorisk. Samtidig forhøjes det samlede beløb fra 11,65 dollar om dagen til 14,25 dollar, eller ca. 15 kr. mere end i dag for danske krydstogtturister. Det er totalt ca. 85 kr. om dagen. Eller igen ca. 600 kr. for en uges krydstogt pro persona.

Rederiet bemærker dog, at hvis man ikke får den service man forventer og har ret til, kan man henvende sig i reception og bede om en reduktion. Hvem bliver den første?

De mere luksusbetonede skibe som Silversea og Seabourn opkræver ikke drikkepenge og forventer det heller ikke.