Florida. (Foto: Visit Florida | Facebook.com | PR)

“Katastrofalt problem” kan true Floridas turisme

En flere kilometerbred forekomst af sargassotang er på vej mod blandet andet Florida, hvor det kan blive en trussel mod turismen. Forsker kalder fænomenet for ”et katastrofalt problem”.

Sommerturismen på kyststrækninger i den amerikanske stat Florida samt en række andre strande på tværs af Den Mexicanske Golf er truet. Denne gang er det dog ikke af nedlukninger og andre restriktioner medført af COVID-19-pandemien, men derimod er stor mængde tang.

Det drejer sig nærmere betegnet om såkaldt sargassotang, der er slægt af brunalger. Det har været på fremmarch i Atlanterhavet siden 2011, og nu lyder advarslen, at den udvikling i år kan resultere i, at man vil opleve den største mængde af tangtypen, som forskerne hidtil har registreret.

Ifølge CNN er tangforekomsten 5.000 miles bred, hvilket svarer til 8.047 kilometer, og den strækker sig fra Afrikas kyster til Den Mexicansk Golf. I øjeblikket er mængden på vej vest på, og i løbet af sommeren ventes den at ramme strandene i blandt andet Florida.

Et katastrofalt problem
Den særligt store mængde, som er observeret i år, skyldes, at tangen begyndte at vokse tidligere end sædvanligt, hvilket førte til, at størrelsen blev fordoblet mellem december og januar. Det betød, at den var større end forskerne hidtil har registreret i årets første måned.

Brian Lapointe, der er forsker ved Florida Atlantic Universitys institut for oceanografi, forventer, at sargassotangen vil præge strandlivet i den amerikanske stat omkring juli, og det mener han vil være en stor udfordring, da det er den oplevelse, man allerede har haft andre steder.

”Dette er et splinternyt oceanografisk fænomen, og det er stort problem – faktisk et katastrofalt problem – for turismen i den caribiske region, hvor det nogle steder hober sig op på strandene i bunker på mellem halvanden og 2 meter.”

Kan være skadeligt for mennesker og dyr
Forskeren fremhæver Barbados, hvor tangen har været et stort problem for de lokale. Her har man nogle steder været nødt til at gøre brug af op mod 1.600 skraldevogne om dagen for at have tilstrækkelig kapacitet til at få ryddet strandene således, de kunne benyttes af turister og andre badegæster.

Han forklarer yderligere, at det også er et stort problem for miljøet på kyststrækningerne, da de store mængder sargassotang suger ilten ud af vandet og skaber såkaldte døde områder, hvor fisk og andet liv har svært ved at eksistere.

Yderligere kan det også være farligt for de mennesker, der eksempelvis arbejder med at rydde strandene, da sargassotangen udsender skadelige gasser, når det rådner, hvilket kan resultere i, at personer som bliver eksponeret til det, kan få luftvejsproblemer.


Relaterede artikler:

Ian understreger alvoren af orkansæsonen

Her er europæernes rejsefavoritter i USA

Caribisk destination får debut i Skandinavien