KLM dropper traditionsrige pilotkasketter

En Fokker 70 fra KLM Cityhopper. Foto: Johan Menten

LUFTFART: Det hollandske flyselskab KLM har besluttet at pensionere piloternes kasketter, fordi man ønsker at give medarbejderne et mere tidssvarende udseende.

Mange flypassagerer har formentlig set piloter komme gående i en lufthavn med de velkendte uniformer, der blandt andet indebærer striber på skuldrene og kasketten på hovedet.

Men piloter fra det store hollandske flyselskab KLM vil i det nye år ikke længere komme gående hen ad terminalgulvet med den velkendte kasket. KLM har ganske enkelt valgt at droppe kasketterne, meddeler flyselskabet i en pressemeddelelse.

Siden KLM’s unge dage har piloterne båret kasketter, og de har gennem årene gennemgået forandringer og passer i dag til tidens mode. Men flyselskabet ser ikke længere nogen merværdi for piloter, der bærer kasket, og man ønsker at give piloterne et mere moderne og klart udseende.

Hverken kvindelige eller mandlige kaptajner og styrmænd hos KLM og KLM Cityhopper vil derfor bære kasket fra den 1. januar 2018.

Piloterne hos KLM kan enten vælge at beholde kasketten som et varigt minde eller donere den til Stichting Hoogvliegers. KLM har i mange år samarbejdet med denne velgørenhedsorganisation, der giver syge og handicappede børn mulighed for at være pilot for en dag.

En tendens i branchen
Det står imidlertid ikke lysende klart, hvorfor KLM vælger at droppe pilotkasketterne, der altid har været set som en vigtig del af en pilotuniform. Tiltaget kan ifølge psykologer angiveligt være taget for at undgå, at kasketten med dens skygge vil blokere for øjnene. Det kan for nogle have en skræmmende effekt.

En talsmand fra KLM har ifølge Airliner Watch udtalt, at flyselskabet ikke er motiveret af økonomiske årsager. Der er nok snarere tale om en tendens i branchen. KLM’s datterselskab, lavprisflyselskabet Transavia, har således allerede droppet pilotkasketterne.

Piloterne hos lavprisflyselskaber som eksempelvis Ryanair og easyJet bærer heller ikke kasketter til deres uniformer. Til gengæld er kasketten stadig en del af uniformen hos stærke, traditionelle europæiske flyselskaber som British Airways og Lufthansa.

 

Relaterede artikler:

SAS får nye uniformer

Fup med pilotuniform hos Lufthansa

Air France/KLM chef afviser fyringsrygter