Kriser gav Borgerservice travlt 2015

Chef for Borgerservice, ambassadør Ole Egberg Mikkelsen.

Chef for Borgerservice, ambassadør Ole Egberg Mikkelsen.

TURISME: Internationale kriser gav Borgerservice i Udenrigsministeriet travlt 2015. Beredskabet, der hjælper danskere i udlandet, blev aktiveret 20 gange. Vagtcentralen fik sidste år ca. 30.000 telefonopkald.

”Det øgede beredskab i Borgerservice aktiveres når en hændelse i udlandet betyder, at det skete ikke kan klares med de normale ressourcer i vores døgnåbne vagtcenter i København. Det betyder, at vi f.eks. skal have yderligere bemanding, indkalde mere personale eller på anden vis gøre noget ekstra.”

Det siger chef for Borgerservice, ambassadør Ole Egberg Mikkelsen, til standby.dk i forbindelse med at Borgerservice netop har offentliggjort sin årsopgørelse for 2015.

Blandt de mange hændelser sidste år uden for Danmark, der gav øget beredskab i Borgerservice, var den bevidste nedstyrtning af Germanwings-fly i marts, jordskælvet i Nepal i april, terrorangrebene i Tunesien, bombe i Bangkok, bomben mod det russiske charterfly ved Sharm el-Sheikh og terrorhandlingerne i november i Paris.

”2015 var et sjældent år med så mange hændelser,” siger Ole Egberg Mikkelsen, der de seneste fem år har været chef for Borgerservice. Den Internationale Operative Stab, som indkaldes ved behov for at koordinere indsats mellem myndigheder og aktører i rejsebranchen, var i aktion syv gange sidste år.

Den Internationale Operative Stab kan f.eks. omfatte rejsebranchen, alarmcentraler, lufthavne og Forsvaret.

De ca. 80 danske ambassader behandlede sidste år stort antal borgerhenvendelser.

I samarbejde med ambassaderne ydede Borgerservice bistand i godt 5.000 enkeltsager, typisk ved dødsfald, personulykker, fængslinger eller mistede pas. Der blev i 2015 udstedt 24.000 nødpas.

Der blev i 2015 udstedt 116.000 visa til visumpligtige udlændinge, typisk turister eller forretningsfolk, en stigning på ca. 14 pct. i forhold til 2014. Ikke mindst stærk vækst i antallet af kinesiske statsborgere fik visum til Danmark.

”Der var i januar håndbold VM for kvinder i Danmark. Et deltagerland var Congo. De var forud på træningslejr i Tunesien, hvor de havde overset, at der ingen dansk ambassade var. I stedet måtte holdet flyve til Marokkos hovedstad, Rabat, hvor den danske ambassade åbnede lørdag eftermiddag for at udstede ekspres-visum, så landsholdet fra Congo kunne nå til VM i Danmark,” siger ambassadøren.