Fire norske destinationer kom på Top 10 over verdens bedste indenfor krydstogter i ny opgørelse. Her er det Trollfjorden, pressefoto: Hurtigruten.

Krydstogtgæster kårer deres favoritter

Der var ingen priser til Danmark, da forbrugersiden Cruise Critic uddelte sine 2019-priser til bedste destinationer og krydstogtrederier verden over. Til gengæld scorede norske destinationer højt.

Avignon i sydfranske Provence blev onsdag kåret som verdens mest populære destination for krydstogtgæster ved den fjerde årlige uddeling af hjemmesiden Cruise Critic’s Cruisers’ Choice destination awards. Avignon vandt også prisen som Europas bedste destination for flodkrydstogter.

Rangeringen af Cruisers’ Choice destination awards er ifølge Cruise Critic baseret på tusindvis af krydstogtgæsters vurderinger og anmeldelser af såvel over 500 destinationer verden over for krydstogtskibe, såvel havgående som flodkrydstogter, som af krydstogtrederier.

Cruise Critic har delt krydstogt-verdenen op i 18 regioner ligesom der vurderes hvilke rederier, der er de bedste – med skillelinjen om skibene har plads til under eller over 1.200 passagerer.

Fire norske destinationer på Top 10
Vinderlisten fra Cruise Critic på verdensplan har disse ti som de bedste destinationer:

1) Avignon, Frankrig (også nummer 1 som bedste europæiske destination for flodkrydstogter) fulgt af Bora Bora i Stillehavet og Glacier Bay i Alaska.

Wien, der i denne sammenhæng er en flodkrydstogt-destination, blev nummer fire på listen fulgt af Singapore og skotske Kirkwall.

Herefter fulgte fire norske destinationer på pladserne fra nummer syv til nummer ti: Flam, Eidfjord, Oslo og Geiranger.

“Krydstogter til Norge fortsætter med at vokse i popularitet; og jo mere gæsterne efterspørger produktet, jo mere får det krydstogtselskaberne til at tilføje ruter med disse destinationer,” siger Colleen McDaniel, chefredaktør for Cruise Critic til CNN. Hun tilskriver blandt andet Disney-filmen “Frozen” til at være blandt årsagen til den voksende interesse for Norge fra krydstogtgæster samt øget interesse for at opleve nordlyset.

I følge award-listen hos Cruise Critic har Princess Cruises de bedste store skibe, med plads til over 1.200 passagerer, til at besøge Østersøen og Skandinavien, mens skibene fra Viking Ocean Cruises topper i regionen blandt skibe med plads til under 1.200 passagerer.

30 millioner krydstogtpassagerer
Mens der for blot ti år siden var 17,8 millioner krydstogtpassagerer på verdensplan, viser prognoser fra Cruise Lines International Association (CLIA), at tallet i år for første gange kommer over 30 millioner. Det viser CLIA’s analyse fra april i år: ”2019 Cruise Trends & Industry Outlook.”

CLIA er verdens største brancheorganisation for krydstogtrederier, såvel de havgående som krydstogtrederier på floder. De 30 millioner forventede krydstogtpassagerer i år er udelukkende på havgående krydstogtskibe – ikke på flodkrydstogter.

CLIA’s 2019-analyse viser blandt andet også, at Caribien naturligvis fastholder sin førsteplads som verdens største krydstogtmarked med 34,4 procent af den udbudte kapacitet blandt organisationens medlemmer.

Næststørste område er Middelhavet med 17,3 procent af kapaciteten i år, mens resten af Europa – uden Middelhavet – på tredjepladsen har 11,1 procent af den udbudte krydstogtkapacitet i år, herunder til blandt andet Københavns Havn.

Relaterede artikler:

Over 30 millioner på krydstogt i år

Nordeuropa fastholder høj krydstogt-placering

Danmark tiltrækker stadig flere krydstogtskibe