Tyske Aida Cruises er denne sommersæson største krydstogtrederi i Nordeuropa – her er et af rederiets skibe i Københavns Havn. Pressefoto: Københavns Havn.

Nordeuropa fastholder høj krydstogt-placering

Også i år beholder Nordeuropa sin position som verdens fjerdestørste marked i krydstogtbranchen. 10 procent af verdens krydstogtkapacitet sejler denne sommer i Nordeuropa.

Krydstogtrederierne har i år indsat 4,4 procent mere kapacitet på Nordeuropa sammenlignet med sidste år, viser 2019-udgaven af Cruise Industry News Annual Report.

Alene Københavns Havn forventer i år 980.000 krydstogtgæster på 350 skibsanløb mod 875.000 passagerer sidste år.

De tre primære destinationer i Nordeuropa er ifølge analysen Østersøen, de norske fjorde samt de britiske øer – men der bliver også flere besøg i Island og ved Grønland.

Både Østersøen og de norske fjorde er dyre at besejle for krydstogtskibene på grund af høje miljøkrav og høje havneafgifter. Omvendt tjener krydstogtrederierne godt med høje priser for krydstogter til Nordeuropa og et stort salg af udflugter fra havnene, noterer Cruise Industry News Annual Report og tilføjer, at det nordeuropæiske marked udgør 9,4 procent kapaciteten i den globale krydstogtindustri. I år forventes der for første gang over 30 millioner krydstogtpassagerer på verdensplan.

Tysk rederi er størst
Tyske Aida Cruises, ejet af amerikanske Carnival, verdens største krydstogtrederi, er i år største operatør i Nordeuropa med 16,6 procent af markedet og stor styrke på afgange ud af tyske havne.

Også norske Hurtigruten er blandt de største – dels på sin hjemmebane langs de norske kyster, dels med sine ekspeditionsskibe. Også italienske MSC Cruises vokser godt i Nordeuropa, mens rederiet i 2016 havde 137.000 årlige gæster når tallet i år op på over 260.000.

De største amerikanske rederier i Nordeuropa denne sommersæson er Princess Cruises med fire skibe, mens Norwegian Cruise Line har tre.

Krydstogtrekord i Københavns Havn
I år får Københavns Havn 980.000 krydstogtgæster på 350 skibsanløb. Til sammenligning havde krydstogtskibene i havnen sidste år 875.000 passagerer.

Københavns Havn ligger i en slags butterfly-position mellem Østersøen og de norske fjorde. Omkring 70 procent af havnens krydstogtpassagerer skal på cruises i Østersøen, hvor Skt. Petersborg er største trækplaster, men de resterende skal på krydstogter til de norske fjorde.

Københavns Havn har typisk plads til syv krydstogtskibe. Når der er helt fyldt ligger der et skib ved Nordre Toldbod, to store ved Langelinie, tre ved den såkaldte Oceankaj, mens der kan være et i Frihavnen.

Relaterede artikler:

Over 30 millioner på krydstogt i år

Københavns Havn klar til ny krydstogrekord

Krydstogtrederi ser stort potentiale i Danmark