Krydstogtkoncerner som Norwegian Cruise Line Holdings vil gerne kræve coronapas for sine passagerer, også i Florida, men det blokerer Floridas guvernør for. Wikipediafoto fra havnen i Miami: Marc Averette.

Krydstogtkoncern i retssag mod Florida

Moderselskabet for Norwegian Cruise Line og Floridas guvernør er røget i totterne på hinanden. NCLH ønsker dokumentation for at gæsterne er færdigvaccinerede, det er guvernøren modstander af.

Norwegian Cruise Line Holdings, NCLH, mødes på fredag i en retssal i Florida, den primære delstat i USA for krydstogter til navnlig Caribien, verdens største krydstogtdestination. Her skal NCLH op imod Floridas guvernør, republikaneren Ron DeSantis.

Norwegian Cruise Line Holdings er et af verdens største krydstogtrederier og moderselskab for Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises og Regent Seven Seas Cruises med i alt 26 krydstogtskibe, flest hos selve Norwegian med foreløbig 17 krydstogtskibe.

Baggrunden for høringen i retssalen er uenighed om krydstogtrederier som Norwegian kan kræve et coronapas fra sine passagerer som bevis på, at de er færdigvaccineret. Det er sund fornuft, mener rederiet. Men det mener den republikanske guvernør i Florida, Ron DeSantis, ikke.

Han har udstedt et forbud mod, at krydstogtrederier, når de afgår fra havne i Florida, må kræve at se passagerernes coronapas. En anbefaling der også kommer fra de føderale sundhedsmyndigheder i USA, CDC, Centers for Disease Control and Prevention, der svarer til Sundhedsstyrelsen i Danmark.

Om dette forbud, mod at kræve fremvisning af coronapas, holder sig inden for Floridas lovgivning, skal afgøres ved en høring hos en dommer.

Håber at kunne sejle igen
Norwegian, der har hovedkvarter i Miami, verdens største krydstogthavn, håber at kunne genstarte sine krydstogter fra USA i midten af denne måned. NCLH ønsker, også for at skabe sikkerhed for de øvrige passagerer, at mindst 95 procent af passagerer og besætningsmedlemmer er færdigvaccineret. Det ønske kan ikke opfyldes med Floridas forbud mod at kræve coronapas.

Avisen Tamba Bay Times skriver, at guvernør DeSantis har taget mange andre tiltag for at forhindre virksomheder i Florida, herunder krydstogtbranchen, fra at kræve at deres gæster skal fremvise coronapas.

Floridas forbud mod at i dette tilfælde NCLH’s ønske om at se dokumentation for, at passagererne er færdigvaccineret, gør det umuligt eller umådeligt besværligt for NCLH at opfylde anbefalingen fra CDC om, at krydstogtskibe kun må genoptage sejladser fra amerikanske havne, hvis 95 procent af passagererne og besætningsmedlemmerne er færdigvaccineret, skriver avisen.

Over 70 procent af amerikanerne har fået første stik mod coronavirussen og knap halvdelen er færdigvaccineret. Men der er stor forskel på, hvor færdigvaccinerede borgerne er i de enkelte delstater. Længst fremme er de nordøstlige stater med blandt andet Vermont, Massachusetts med Boston og Maine, her er over 60 procent færdigvaccineret.

Værst står der til i en række sydstater, Arkansas, Mississippi og Alabama. Der er kun lidt over hver tredje færdigvaccineret. Florida er i øjeblikket epicenter for coronavirussen i USA.

Relaterede artikler:

Norwegian Cruise Line klar til comeback

Masser af nye krydstogtskibe på vej

Krydstogtrederi bruger milliarder på nye luksusskibe