Rhapsody of the Seas fra Royal Caribbean International sejlede mandag en evakueringssejlads fra Israel til Cypern. Pressefoto: Royal Caribbean International.

Krydstogtskib hjalp med evakuering fra Israel

Krydstogtskibet Rhapsody of the Seas fra Royal Caribbean International sejlede mandag amerikanere med bopæl i Israel fra Haifa til Cypern. Flere evakueringssejladser kan følge.

Som følge af den nuværende skærpede militære situation i Israel, efter terrorangrebet i starten af denne måned, er der meget få flyvninger med rutefly til for eksempel landets hovedlufthavn og største by, Tel Aviv.

Derfor blev et krydstogtskib i går indsat til at sejle amerikanske statsborgere med for eksempel bopæl i Israel og deres nærmeste familiemedlemmer fra den store israelsk havneby Haifa til Limassol på Cypern, en strækning på små 300 kilometer.

Skibet var Rhapsody of the Seas fra Royal Caribbean International; Rhapsody var baseret i Haifa denne sommer og efterår for at sejle krydstogter i den østlige del af Middelhavet. Men krydstogterne blev indstillet efter terrorangrebet lørdag den 7. oktober.

Mandagens evakueringssejlads med Rhapsody var organiseret af USA’s ambassade i Israel. Hvor mange gæster, Rhapsody forlod Haifa med, melder historien fra branchemediet CruiseHive ikke noget om.

Fordi det var en kort sejlads på under 12 timer, havde de ombordværende som udgangspunkt ikke egen kahyt. Men de kunne naturligvis få mad og bruge skibets WiFi, men måtte kun medbringe 25 kilo bagage per person. Rhapsody of the Seas har som udgangspunkt plads til 2.000 gæster med to i hver kahyt eller suite, og over 2.400 når alle sovepladser er i brug.

Selvbetaling
inden afgang fra Haifa skulle passagerne underskrive en tro og love-erklæring, i dette tilfælde en ”Evacuee Manifest and Promissory Note,” om at man vil betale for sejladsen til de amerikanske myndigheder, der havde lagt ud for sejladsen. Hvad prisen blev, vides ikke, men der stod i teksten fra USA’s ambassade i Israel, at den ikke ville overstige prisen for en normal full-fare økonomi flybillet mellem Israel og Cypern.

Fra Cypern skulle de evakuerede selv sørge for videre transport, for eksempel hjem til USA. Men det ville være muligt at købe plads på særfly; de amerikanske myndigheder havde også sørget for bustransport fra Limassol til Cyperns hovedlufthavn, Larnaca.

Selve Rhapsody of the Seas har indtil videre adresse i Middelhavet, og som følge af de aflyste krydstogter, kan det indsættes til eventuelle yderligere evakueringer fra Israel, ikke kun for amerikanske statsborgere, der ikke kunne nå frem til den første sejlads fra Haifa, oplyses det.

Efter planen sejler Rhapsody fra Barcelona den 12. november og krydser Atlanten for at sejle caribiske krydstogter ud af Fort Lauderdale i Florida i vintersæsonen.

Hele Royal Caribbean Group tæller 63 krydstogtskibe. De fleste og største er hos mainstream-varemærket Royal Caribbean International, resten er hos det lidt finere Celebrity Cruises samt RCG’s highend-produkt, Silversea Cruises. Ligeledes ejer RCG i en joint venture halvdelen af TUI Cruises og Hapag-Lloyd Cruises.

 

Relaterede artikler:

Krydstogtskibe dropper besøg i Israel

Danske DAT fløj til Tel Aviv efter andre flyselskaber stoppede

UM: Fraråder alle ikke-nødvendige rejser til Israel