En af USA’s berømte nationalparker er Mammoth Cave i sydstaten Kentucky. Foto: NPS.

Lidt sværere at være turist i USA

Senatet i den amerikanske kongres er endnu ikke enig om det nye budget til finansiering af USA’ offentlige sektor. Det rammer delvist besøgende til landets nationalparker.

Den såkaldte ”shut down” af den statslige amerikanske forvaltning berører ikke strengt nødvendige arbejdsområder som flyveledere, paspolitiet i for eksempel lufthavne, politi og sygehuse, skriver Ritzau.

Men det rammer blandt andet de 20.000 medarbejdere i det statslige National Park Service, NPS, der administrerer USA’s 417 nationalparker, en af landets samlet set største turistattraktioner. Disse omfatter udover nationalparker også tidligere slagmarker i USA, historiske steder og for eksempel Det Hvide Hus.

Nogle områder vil være åbne, mens andre parker er helt lukket. Nogle overnatningssteder, restauranter og andre services kan være åbne, hvis de for eksempel drives af private via en koncession. Men alle services leveret af medarbejdere hos NPS er indstillet. Der gælder for eksempel besøgscentre, toiletter, affaldsindsamling og vedligehold af veje i parkerne.

Selve NPS blev grundlagt i 1916 og har i dag et budget på cirka 20 milliarder kroner om året. Parkerne under NPS har over 275 millioner årlige besøgende. De fem mest besøgte er Great Smoky Mountains National Park, Grand Canyon National Park, Rocky Mountain National Park, Yosemite National Park og Yellowstone. Der betales kun entre til 118 af de 417 nationalparker med mere.

Se hvilke nationalparker der er åbne på NPS’ hjemmeside: nps.gov.

Politisk uenighed
Den midlertidige nedlukning af store dele af det statslige apparat i USA skyldes at Senatet i Washington D.C. ikke kan blive enig om en ny finansiering af dele af statsbudgettet. Der skal bruges 60 stemmer i senatet for at få finansieringen på plads, men Republikanerne har kun 51 stemmer – og Demokraterne vil af flere årsager ikke stemme for, før de får en eller flere af deres mærkesager indføjet.

Der arbejdes på politisk højtryk for at få løst krisen, men det vides endnu ikke hvornår der kan være en løsning på plads.

Uden et budget må den offentlige sektor ikke foretage sig noget – kun hvis der er tale om nødstilfælde. Dermed bliver hundredtusindvis af offentligt ansatte sendt på tvungen orlov uden løn. Når statsapparatet lukker ned, gælder det alle føderale kontorer såsom ministerier, nationalparker, museer og så videre. En tilsvarende nedlukning i USA skete senest i 2013. Dengang kom cirka 850.000 offentligt på orlov i over to uger uden løn. Nedlukningen kostede staten omkring 12 milliarder kroner i tabt produktivitet, skriver Ritzau.

Relaterede artikler:

USA taber udenlandske turister

2017 var rekordår for international turisme

Verden fik 3.524 nye flyruter sidste år