Luftfarten klager over lange ventetider

LUFTFART: EU har indført skærpet indrejsekontrol, hvor alle pas skal tjekkes. Det betyder længere ventetider, og at passagerer mister deres fly. Fem lobbygrupper har nu klaget til EUs ministerråd.

Den er til tider helt gal med meget længere ventetider i europæiske lufthavne efter EU indførte den udvidede og mere tidskrævende kontrol af alle indrejsende i EU-landene.

Det har nu fået IATA (International Air Transport Association), Airlines for Europe (A4E), Airlines Council International (ACI) Europe, European Regions Airline (ERA) Association og Airlines International Representation in Europe (AIRE) til at sende et åbent brev til EUs ministerråd med en skarp klage.

Ifølge de fem organisationer har den udvidede paskontrol, hvor passet undersøges i flere databaser, skabt ’kaos og betragtelige flyforsinkelser i Europa’.

Antallet af forsinkede fly som følge af den øgede paskontrol er steget. Løsningen må være flere paskontrollører og flere automater til at undersøge pas, hedder det fra IATA, der tilføjer, at den gennemsnitlige forsinkelse som følge af de nye krav i juni var en stigning på 30 pct. sammenlignet med samme måned sidste år.

De nye krav betyder, at ekspeditionstiden pr. rejsende er steget med 20 sekunder – det betyder i snit, at der samlet bruges en time mere for at kontrollere passene på hver eneste flyvning, hedder det.

”Det betyder, at op til fem pct. af passagererne mister deres flyforbindelse”, lyder det fra IATA.