Mange danskere og borgere de øvrige EU-lande har ikke penge til at holde mindst en uges ferie om året væk fra deres hjem, viser ny EU-undersøgelse. Her er det arkivpressefoto fra lufthavnen i München.

Mange danskere har ikke råd til ferie

En ud af otte danskere har ikke råd til ferie væk fra hjemmet – tallet er endnu højere for enlige forsørgere, viser nye tal fra Danmarks Statistik og EU’s Eurostat.

Den gruppe danskere, der har sværest ved at finde penge til at holde en uges ferie væk fra hjemme, er enlige forsørgere.

Her svarer næsten hver tredje i ny undersøgelse fra Danmarks Statistik og Eurostat, at de sidste år ikke havde råd til at holde en uges ferie med deres nære familie.

Tallene fremgår af en fælles europæisk levevilkårsundersøgelse, SILC (Statistics on Income and Living Conditions), som Danmarks Statistik i Danmark gennemfører for Eurostat.

Her svarer 12 procent af danskerne, at de lever i husstande, som sidste år ikke havde råd til at tage hele husstanden på ferie væk fra hjemmet i mindst en uge, skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

De personer, som har allersværest ved at finde penge i budgettet til ferie, er enlige forsørgere. Her svarer næsten hver tredje enlige forsørger (30 procent), at de ikke har haft råd til at holde en uges ferie i ind-eller udland.

Den gruppe, som har næstsværest ved at finde penge til en uges ferie væk fra hjemmet, er voksne kvinder og mænd under 65 år, som bor alene. Her svarer omtrent 23 procent, at de ikke havde penge til ferie sidste år.

“At enlige har færre penge at rejse for hænger blandt andet sammen med, at de typisk er yngre, og at mange endnu ikke er etablerede på arbejdsmarkedet,” siger chefkonsulent ved Danmarks Statistik Jarl Quitzau og fortsætter:

”Herudover har enlige med eller uden børn i modsætning til mange par kun én indkomst.” 

Det er blevet bedre
Andelen af danskere i husstande, der ikke har råd ferie væk fra hjemmet, har været faldende siden 2014, hvor andelen toppede med 17 procent. Fra 2014 er andelen, der ikke har råd til ferie, faldet år efter år, og landede sidste år på de 12 procent – omtrent samme niveau som i år 2009 og 2010. 

Det er næppe nogen trøst for de danskere, der ikke har råd til ferie, men set i et europæisk perspektiv, har relativt få danskere ikke råd til at holde ferie.

I EU som gennemsnit havde knap 28 procent sidste år ikke råd til en uges ferie. På Danmarks niveau ligger Østrig, Finland og Holland med 12-13 procent. I bunden er Rumænien, Kroatien og Grækenland, hvor henholdsvis 59, 51 og 51 procent ikke havde råd til ferie det foregående år, oplyser Danmarks Statistik.

Fakta om undersøgelsen
SILC – Statistics on Income and Living Conditions – er en europæisk undersøgelse til at belyse befolkningens indkomst, levevilkår og risiko for social udstødelse. Undersøgelsen gennemføres i samtlige EU-lande samt for eksempel Norge, Island og Schweiz efter retningslinjer fastlagt af Eurostat.

Undersøgelsen gennemføres i Danmark af Danmarks Statistik og bygger på interviews med cirka 6.000 husstande med omkring 11.000 personer.

I undersøgelsen foretages der vægtning af svarene således, at respondenterne matcher befolkningen på alder, indkomst, socioøkonomisk status og familietyper. Der er flere informationer om statistikken på Danmarks Statistiks hjemmeside.

Relaterede artikler:

Forbrugerstyrelsen: Pas på ved køb af ferierejser

Flere danskere holder sommerferie i Danmark

Ny dansk turismerekord