TURISME: De 345 største virksomheder i branchen skabte sidste år 1.087 nye arbejdspladser – og fik et overskud efter skat på over en halv milliard kroner, viser ny analyse.
Den 150 sider store analyse af Danmarks 345 største restaurationsvirksomheder udkommer sidst på måneden. Den tager udgangspunkt i restauratørernes regnskaber, der er offentliggjort frem til den 30. oktober i år. De fleste regnskaber dækker kalenderåret 2016. Med i analysen er alle virksomheder, hvor enten bruttofortjeneste eller personaleomkostninger oversteg fem millioner kroner.
”Men analysen er langt mere end opremsning af tal for restauratørerne. De oplysninger, der ikke fremgår af regnskaberne hos visse virksomheder, som omsætning, dækningsbidrag og antal ansatte, laver vi kvalificerede estimater på. Når samme restauratør ejer flere restauranter lægger vi tal sammen til koncernregnskaber, uanset om restauratøren har gjort det,” siger ejer af og adm. direktør for Dansk Brancheanalyse, Ole Egholm, der står bag undersøgelsen.
”I det samlede billede, og blandt de tusindvis af restauranter, som findes i Danmark, mener vi, at vores analyse af de 345 største restaurationsvirksomheder med tilsammen 1.866 serveringssteder dækker godt 40 procent af hele branchens volumen.”
Ole Egholm kalder den danske restaurationsbranche ‘yderst fragmenteret’. Den består samlet af 16.456 virksomheder, hvoraf de 9.774 havde mindst én ansat i 2016 eller 2017. De 345 største restauratører omsatte for 17,7 milliarder kroner og havde 19.671 ansatte.
Dansk Brancheanalyse har delt restaurationsbranchen op i følgende typer: Restauranter (166), Caféer (74), Fastfood (41), Barer & Natklubber (19), Kantineoperatører (15) og Catering (30).
Mange konkurser
”På den bekymrende side ser vi stadig kaskader af konkurser i restaurationsbranchen, og seks af de 309 selskaber, der indgik i sidste års analyse, er blandt de ramte,” siger Ole Egholm.
Analysen har også en lang række Top-20-lister over de største overskud, største vækst, største lønniveau, største overskud pr ansat og så videre. Den kigger også på de værste præstationer i form af underskud, salgsnedture, ringeste lønniveau – ligesom den viser de største konkurser i 2017. Analysen prøver at udpege, hvem der ifølge Dansk Brancheanalyse er reelle konkursryttere i restaurationsbranchen.
Analysen koster 3.600 kroner plus moms.
Relaterede artikler:
IKEA er en af verdens største restaurantkæder