Hele Sverige er nu gult i de danske rejsevejledninger. Der kan dermed stadig rejses til nabolandet, men ikke-vaccinerede anbefales at tage en PCR-test efter hjemkomst til Danmark. Arkivpressefoto fra Destination Småland.

Mere gult i nye rejsevejledninger

Sverige bliver gul og Kroatien næsten gul i de danske rejsevejledninger. Det samme gør regioner i Italien, Norge og Østrig. Færdigvaccinerede borgere fra USA og Israel kan stadig rejse til Danmark.

Udenrigsministeriets rejsevejledninger har fire primære farvelægninger af lande: Grøn: Vær opmærksom, Gul: Vær ekstra forsigtig, Orange: Unødvendige rejser frarådes og Rød: Alle rejser frarådes.

Hertil kommer ”Skraveret orange,” hvor UM fraråder ikke-nødvendige rejser til et land på grund af dets betydelige indrejserestriktioner.

Ved hjemkomst til Danmark fra gule lande eller regioner, skal ikke-færdigvaccinerede få foretaget en coronatest. Rejsende opfordres til at tage en PCR-test i stedet for en kviktest. Der gælder også særlige regler for blandt andet erhvervsrejsende, færdigvaccinerede og deres medrejsende børn samt tidligere smittede, som ikke frarådes at rejse til orange lande og regioner, oplyser UM.

Den ugentlige opdatering af de danske rejsevejledninger kommer fredag eftermiddag. Her opdaterer UM rejsevejledningerne for EU- og Schengenlandene på baggrund af de nyeste smittetal fra Statens Serum Institut.

Mere gul farve over Europa
I de nyeste rejsevejledninger skifter Kroatien fra grøn til gul, undtagen regionen Sjeverna Hrvatska, der forbliver grøn.

Også Sverige er nu helt gul efter regionerne Sydsverige (blandt andet Malmø, Helsingborg og Lund) og Vestsverige (blandt andet Gøteborg) går fra grøn til gul.

Ligeledes bliver disse regioner nu gule, i Italien: Bolzano, i Norge bliver det Innlandet, Agder og Trøndelag, mens det i Østrig drejer sig om regionen Niederösterreich.

En enkelt spansk region, Asturien i det nordvestlige Spanien, skifter dog fra gul til grøn i denne uges rejsevejledninger.

Seks ”tredjelande” ændres til orange
I de nye danske rejsevejledninger skifter Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro, Nordmakedonien og USA til orange. Dermed kan borgere i disse lande nu ikke rejse ind i Danmark uden et anerkendelsesværdigt formål. Israel og USA er dog undtaget.

”Udenrigsministeriets rejsevejledninger for tredjelande opdateres på baggrund af EU’s positivliste over lande uden for EU- og Schengenområdet, som det kan overvejes at åbne for, fordi de lever op til fastsatte COVID-19-kriterier for indrejse til EU,” skriver Udenrigsministeriet i dagens pressemeddelelse og tilføjer:

”Listen er blevet opdateret, og der er fjernet seks lande, fordi smittetallene i disse lande overstiger de fastsatte COVID-19-kriterier. Det medfører, at de pågældende lande ændrer farve i de danske rejsevejledninger, og at ikke-nødvendige rejser til disse lande frarådes grundet høj risiko for smitte. Anbefalingen berører som udgangspunkt ikke færdigvaccinerede og tidligere smittede.”

Israel og USA ændres fra skraveret orange til orange. Kosovo, Libanon, Montenegro og Nordmakedonien ændres fra gul til orange, oplyser Udenrigsministeriet.

Udlændinge med fast bopæl i et orange tredjeland skal have et anerkendelsesværdigt formål for at kunne rejse ind i Danmark og skal som udgangspunkt kunne fremvise dokumentation for en negativ COVID-19-test ved indrejsen til Danmark.

Særlige regler for udlændinge med fast bopæl i Israel og USA
Der gælder andre regler ved indrejse for udlændinge med fast bopæl i et orange OECD-land. Det gælder blandt andet Israel og USA.

Udlændinge, som har fast bopæl i orange OECD-lande, og som opfylder betingelserne for at være færdigvaccineret, må rejse ind i Danmark uden en negativ COVID-19-test og uanset formålet med indrejsen.

”Det betyder for eksempel, at færdigvaccinerede amerikanske turister godt fortsat kan rejse til Danmark uden krav om test og isolation,” oplyser Udenrigsministeriet.

Her er link til dagens opdaterede pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet med masser af links til oplysninger i forbindelse med rejser i en coronatid, klik her.

Relaterede artikler:

Danmark tilbage på grøn britisk rejseliste

Europa bliver mere gul i rejsevejledningerne

Canada genåbner for færdigvaccinerede turister