Millioner kommer lettere gennem sikkerhedskontrol

Airport-security.jpg140lufthavnssikkerhed.jpgAirport-security.jpgAirport-security.jpgLUFTFART: Det amerikanske program, hvor man lader sig registrere på forhånd og slipper for meget besvær i lufthavnen, skal ifølge myndighederne op på, at halvdelen af alle passagerer bruger systemet.

Siden oktober 2011 er 55 millioner passagerer i USA kommet hurtigere gennem sikkerhedskontrollen. De skal ikke have skoene af, de kan beholde jakken på, og de skal ikke have den bærbare computer ud af håndtasken. Endelig har de lov til at tage en mindre beholdning af flydende væske med gennem kontrollen.

Chefen for Transportation Security Administration, TSA, John Pistole, siger nu, at han håber halvdelen af alle passagerer inden længe, slipper igennem på denne måde. Hidtil har det mest været businessfolk, men også unge og militærpersoner skal sluses ind.

Det er endnu ikke alle lufthavne, der har en sådan gennemgang med hurtig ekspedition, hvor de pågældende i forvejen er registreret med en række personlige oplysninger. Således kom Washington Dulles Lufthavn først til for nylig.

En direktør for et stort produktionsselskab af film og videoer siger: ”Det er det bedste, der er sket i vore lufthavne siden 9/11.”

Der er imidlertid også en bagside, fordi det under spidsbelastning kniber at sluse passagerer igennem så hurtigt som lovet. Dels fordi der nu er så mange, der er tilsluttet ordningen, dels fordi nogle lufthavne har for få spor åbne til dem.

Paradoksalt nok, at USA, som i den grad har stået i spidsen for, at den skærpede kontrol er indført i alverdens lufthavne, senest med krav om væskekontrol, nu har som mål, at halvdelen skal afskaffes igen – og indført det hjemme hos sig selv.