Troels Lund Poulsen. Foto: Jens Astrup.

Minister anerkender turismens flaskehalse

Der er brug for akut indsats for at skaffe mere arbejdskraft til hotel-, restaurant- og turisterhverv, lød meldingen fra Turismens Vækstråds medlemmer til beskæftigelsesministeren.

Meldingen fra Turismens Vækstråd til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kom fredag, da ministeren mødtes med rådet på Nimb Hotel i Tivoli.

Meldingen havde baggrund i regeringens initiativer for at øge arbejdsudbuddet, blandt andet med nye regler, som skal gøre det mere økonomisk attraktivt for ledige danskere at tage et arbejde, men samtidig er det blevet sværere at tiltrække arbejdskraft fra lande uden for EU, fordi et Folketingsflertal har forhøjet kravet til årsindkomst. Tidligere skulle en medarbejder fra et ikke-EU-land tjene 375.000 kroner om året for at få en arbejdstilladelse. Det er nu hævet til 425.000 kroner.

Problemerne vokser
Ifølge Troels Lund Poulsen ser regeringen med den største alvor på de flaskehalse, der er opstået, og han understreger, at man arbejder målrettet på at minimere dem.

Hotel-, restaurant- og turisterhverv er der, hvor problemerne lige nu er størst, og hvor væksten går i stå på grund af for få hænder. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 13 procent af hotellerne oplever begrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft. For to år siden var det tre procent.

I restauranterhvervet har 29 procent måttet skrue ned for blusset på grund af for få hænder. For to år siden var det otte procent.

Turismens Vækstråd er etableret af Horesta og består af topchefer fra erhvervet og fra virksomheder, der er relateret til erhvervet. Vækstrådet fungerer som tænketank, der identificerer og udvikler nye idéer, mål og løsninger og samt sætter en politisk dagsorden for erhvervets rammevilkår.

Relaterede artikler:

Glæde i Horesta over ny finanslov

Horesta: Erhvervspakke styrker turismen

Horesta ønsker skattereform giver flere jobs

 

x

Læs Også

Nye forhandlinger om Canal Tours

På møde onsdag mellem Dansk Arbejdsgiverforening, LO og Strömma, der har kanalbåde og sightseeingbusser i København, blev parterne ikke enige. Forhandlingerne fortsætter torsdag.

Klar til konflikt mod stor turistattraktion

Fagforbundet HK sendte tirsdag 2. konfliktvarsel mod Strömma, der årligt i København sejler og kører omkring en million turister via Canal Tours og sightseeingbusser. Flere fagforbund klar til sympatikonflikter.

Dansk turismesejr over Frankrig og Italien

Målt i forhold til indbyggertallet i landene og sammenlignet med antallet af overnatninger fra udenlandske turister, så er Danmark større end blandt andet Frankrig og Italien, viser beregninger fra Dansk Erhverv.

Unge kinesiske turister har fokus på Danmark

Danmark topper ikke Top-10 lister over lande navnlig kinesere fra millennium-generationen absolut vil besøge, men Danmark rykker op på listerne, viser ny undersøgelse fra Hotels.com

Få turismeuddannede finder job i turismebranchen

En videregående turismeuddannelse er ikke nødvendigvis den bedste vej ind i turismen. Blot hver femte af de turismeuddannede finder job i turismen. ”Et trist paradoks,” siger Dansk Erhverv.

Konfliktvarsel udskudt mod kanalbåde

Efter forhandlinger mellem blandt andet Dansk Arbejdsgiverforening og LO er mulig konflikt mod Canal Tours i København trukket midlertidigt tilbage. Parterne forhandler videre på mandag. HK-overenskomst vil øge lønudgifter op mod 18 procent, oplyser HK.