Troels Lund Poulsen. Foto: Jens Astrup.

Minister anerkender turismens flaskehalse

Der er brug for akut indsats for at skaffe mere arbejdskraft til hotel-, restaurant- og turisterhverv, lød meldingen fra Turismens Vækstråds medlemmer til beskæftigelsesministeren.

Meldingen fra Turismens Vækstråd til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen kom fredag, da ministeren mødtes med rådet på Nimb Hotel i Tivoli.

Meldingen havde baggrund i regeringens initiativer for at øge arbejdsudbuddet, blandt andet med nye regler, som skal gøre det mere økonomisk attraktivt for ledige danskere at tage et arbejde, men samtidig er det blevet sværere at tiltrække arbejdskraft fra lande uden for EU, fordi et Folketingsflertal har forhøjet kravet til årsindkomst. Tidligere skulle en medarbejder fra et ikke-EU-land tjene 375.000 kroner om året for at få en arbejdstilladelse. Det er nu hævet til 425.000 kroner.

Problemerne vokser
Ifølge Troels Lund Poulsen ser regeringen med den største alvor på de flaskehalse, der er opstået, og han understreger, at man arbejder målrettet på at minimere dem.

Hotel-, restaurant- og turisterhverv er der, hvor problemerne lige nu er størst, og hvor væksten går i stå på grund af for få hænder. En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at 13 procent af hotellerne oplever begrænsninger på grund af mangel på arbejdskraft. For to år siden var det tre procent.

I restauranterhvervet har 29 procent måttet skrue ned for blusset på grund af for få hænder. For to år siden var det otte procent.

Turismens Vækstråd er etableret af Horesta og består af topchefer fra erhvervet og fra virksomheder, der er relateret til erhvervet. Vækstrådet fungerer som tænketank, der identificerer og udvikler nye idéer, mål og løsninger og samt sætter en politisk dagsorden for erhvervets rammevilkår.

Relaterede artikler:

Glæde i Horesta over ny finanslov

Horesta: Erhvervspakke styrker turismen

Horesta ønsker skattereform giver flere jobs

 

x

Læs Også

Pedalkraft giver dansk turisme nyt trækplaster

Den 820 kilometer lange nye Østersørute skal være med til at løfte cykelturismen i 17 syddanske kommuner ved blandt andet at udvide turistsæsonen.

Dansk hygge skal være del af FN’s kulturarv

VisitDenmark opretter et hyggeråd for at få ”hygge” anerkendt som dansk kulturarv på liste hos UNESCO, FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

Ny rekord for udlejning af feriehuse

Over halvdelen af alle udenlandske overnatninger i Danmark sker i feriehuse med tyskerne som største kunde. For andet år i træk var der sidste år rekord i feriehusudlejning – men brancheforening er bekymret.

Airbnb i samarbejde med Wonderful Copenhagen

København bliver første nordiske by med vært-arrangerede aktiviteter og oplevelser via Airbnb Experiences. Det er eksempelvis en organisation, der bearbejder ensomhed hos ældre gennem fælles cykelture - eller oplevelser med spiselige insekter.

Aarhus vil tiltrække dobbelt så mange turister

Endnu flere udenlandske turister, 50 procent flere hotelværelser og samme stigning i kongresgæster. Det er nogle af punkterne i VisitAarhus’ nye turismestrategi frem mod 2025.

Turismens Hus får ny brancheorganisation

Endnu en kendt aktør i den danske rejsebranche rykker ind i Turismens Hus på Frederiksberg, der i forvejen huser blandt andre Horesta og Danmarks Rejsebureau Forening.