Auckland er New Zealands største by, her er en af byens store turistattraktioner i forgrunden: Auckland Bridge Climb. Foto: FDM Travel.

Ny turistskat vil koste arbejdspladser

Det vil koste New Zealand cirka 450 millioner kroner i tabte årlige turistindtægter, hvis landet indfører en turistskat, advarer IATA. Skatten skal dog ikke gælde alle udenlandske turister.

New Zealands regering vil fra anden halvdel af næste år indføre en turistskat på 35 new zealandske dollars, lidt over 150 kroner, for mange af sine udenlandske turister. Men det bliver en dyr fornøjelse for landet, advarer IATA, International Air Transport Association.

”Luftfart er en katalysator indenfor økonomisk vækst. At gøre luftfart dyrere via en turistskat kan reducere det årlige antal udenlandske flypassagerer til New Zealand med 78.000 – det vil medføre et tab for New Zealands økonomi med 100 millioner NZ-dollars (cirka 450 millioner kroner, red) og et tab på 1.200 arbejdspladser,” advarer Vinoop Goel, IATA’s regionaldirektør for Asia Pacific, der blandt andet omfatter New Zealand, i et brev til de new zealandske transport- og turistministre.

Pengene fra den foreslåede turistskat skal være med til at finansiere infrastruktur og naturbevarelse i New Zealand. Det skal navnlig ske i tyndt befolkede områder, for eksempel ved en af de store turistattraktioner på Sydøen, gletsjeren Franz Josef Glacier; her kommer der mange turister, men bor få lokale til at betale for infrastrukturen via lokale skatter og afgifter, skriver CNN.

Ifølge World Travel and Tourism Council skaber New Zealands rejse- og turismesektor 580.000 arbejdspladser og står for 17,5 procent af indtjeningen til landets bruttonationalprodukt. I 2027 vil antallet af arbejdspladser i denne del af landets økonomi udgøre 712.000, viser beregninger.

New Zealand er en meget populær rejsedestination. Siden 2015 er antallet af turister steget 30 procent og var med udgangen af marts i år på 3,8 millioner om året, når der regnes 12 måneder tilbage. Allerede i 2024 forventes antallet af udenlandske turister er være steget til 5,1 millioner om året.

Ifølge FDM Travel havde New Zealand sidste år 13.000 danske ankomster. New Zealand er arealmæssigt cirka fem gange større end Danmark, men har lige under fem millioner indbyggere.

Ikke alle skal betale turistskatten
Men ikke alle udenlandske turister skal ifølge forslaget betale den påtænkte turistskat. Undtaget er blandt andet naboerne i Australien, den suverænt største leverandør af turister til New Zealand, samt turister fra østaterne i Stillehavet, hvor New Zealand ligger.

Relaterede artikler:

Tilfreds med ny rejsemesse

Air New Zealand får hidtil længste rute

Australien satser stort på vækst i turismen

x

Læs Også

Nu skal turisterne hjælpe Caribien

Orkanen Irma med efterfølgende storme i september sidste år var hård ved de caribiske øer. Nu stiger både moms og turistafgifter. I første omgang på Bahamas og Barbados. Snart begynder årets orkansæson.

Ny tyrkisk turistminister ejer flyselskab og hoteller

Tyrkiet har fået ny regering – den nye turistminister er blandt andet medejer af flyselskabet Atlas Global ligesom han har interesser i hoteller og rejsebureauer.

Store bøder til topløse i Palma de Mallorca

”Det lyder som ren lokalpolitik, jeg har aldrig hørt klager om dette,” siger dansk rejsebureaudirektør efter Palma de Mallorca, hovedbyen på den spanske ferieø, er på vej med forbud mod topløse turister udenfor strandene.

Israel mangler flere hoteller

Turistboom til Israel siden 2015 har skabt hotelmangel, alene i Tel Aviv er der brug for 5.000 flere værelser, foreløbig hjælper Airbnb til. – Norwegian lavpristilbud fra København i august.

Store forskelle i europæisk turistvækst

Danmark er nummer 5 fra bunden blandt de 33 europæiske lande, der har rapporteret foreløbige tal for turismevækst i op til årets fem første måneder. Listen fra European Travel Commission toppes af Tyrkiet.

Stor forskel på færdselsbøder i Europa

Det kan koste bilister over 21.000 kroner at køre mere end 50 kilometer for hurtigt i Storbritannien, viser FDM-oversigt over bødetakster i 21 europæiske lande.