Flixbus må kun sælge hver anden billet på sine fjernbusser i Danmark, indskærper transportministeren. Arkivpressefoto fra Flixbus.

Minister truer Flixbus

Flixbus, der har en række fjernbusruter i Danmark, kan få frataget tilladelsen til disse, hvis selskabet ikke omgående stopper med at sælge alle billetter, siger transportministeren.

(Artiklen er opdateret med en forklaring fra Flixbus)

Flixbus, der under normale omstændigheder betjener op til 50 danske byer med sine fjernbusruter, har fået problemer efter det er kommet frem, at selskabet ikke har lyttet efter myndighedernes anvisning om at der skal holdes social afstand.

Sagen med de fyldte Flixbus-busser fik transportminister Benny Engelbrecht til at indkalde Flixbus til møde lørdag, hvor han ville klargøre retninglinjerne for selskabet. Men Flixbus var ifølge ministeren ikke villig til kun at fylde busserne halvt.

Flixbus har således i flere tilfælde kørt med nærmest fyldte busser i Danmark. Og det får nu konsekvenser. Transportminister Benny Engelbrecht siger i en pressemeddelelse:

”Jeg blev fortørnet over at se billederne med fyldte Flixbusser. Jeg syntes, at vores opfordringer om at undgå trængsel i den kollektive trafik har været ret klare og velbegrundede. Undgå smittespredning – følg sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

Jeg har derfor bedt sundhedsministeren udstede en bekendtgørelse om tilladt maksimalbelægning i fjernbusserne. Herefter må fjernbusserne på intet tidspunkt være mere end halvt fyldte. Påbuddet gælder fra i dag, tirsdag.

Jeg går selvfølgelig ud fra, at fjernbusserne overholder påbuddet, men hvis de mod forventning ikke gør det, vil deres tilladelse til at drive fjernbuskørsel blive inddraget,” siger Benny Engelbrecht.

I pressemeddelelsen fra transportministeriet står der blandt andet også: ”I den kollektive trafik er danskerne blevet opfordret til kun at foretage de mest nødvendige rejser. Udbyderne af den kollektive trafik er ligeledes blevet opfordret til at være med til at begrænse trængslen ved ikke at medtage for mange passagerer. Det gælder også fjernbusserne.

De seneste par dage har der dog været historier i pressen om næsten fyldte fjernbusser, hvor myndighedernes opfordringer helt klart ikke er blevet iagttaget,” hedder det fra transportministeriet.

Flixbus: “Vi har ændret procedurer”
I kommentar til STANDBY.dk tirsdag eftermiddag om kritikken fra den danske transportminister, skriver Jelena Jovanovic, PR Manager Nordics hos Flixbus, blandt andet:

”FlixBus opdaterer sine retningslinjer for sin ageren under coronakrisen med blandt andet maksimumtal for, hvor mange sæder, vi sælger per afgang.

Vi har de seneste uger haft en gennemsnitlig belægning på vores danske busruter på omkring 30 procent. Men i forbindelse med påsken kom der en stor stigning i efterspørgslen og mange af bookingerne kom så sent, at vi ikke kunne indsætte ekstra busser. Vi undskylder mange gange overfor de passagerer, der følte ubehag ved at sidde så tæt på andre medrejsende.

Vi har nu foretaget en lang række tiltag for at sikre, at dette ikke sker igen, blandt andet følger vi retningslinjerne fra PersonTransport (DTP). Blandt andet er der nu kun ombordstigning via bussens bageste dør, de to rækker bag chaufføren er blokeret og der er rigeligt håndsprit ombord på bussen. Vi har også ændret vores bookingsystem, så ikke mere end halvdelen af pladserne kan sælges,” lyder det fra Jelena Jovanovic.

I pressemeddelelse i november sidste år oplyste Flixbus, at selskabet kører til 48 byer i selskabets danske netværk. Det sker i samarbejde med 20 lokale, danske busvognmænd. FlixBus har kørt indenrigs i Danmark siden foråret 2017.

Konkurrenten Kombardo Expressen sælger kun hver anden billet i denne coronatid. Kombardo Expressen, der ejes af Molslinjen, kører også en række fjernbusruter i Danmark.

Relaterede artikler:

Mange bud på turistbranchen efter corona-krisen

Færre tog i Sverige – normalt drift hos DSB

København blandt FlixBus’ Top 20 destinationer