Auckland er New Zealands største by, her er en af byens store turistattraktioner i forgrunden: Auckland Bridge Climb. Foto: FDM Travel.

New Zealand indfører visumkrav

Mens det i dag ikke er nødvendigt med et visum til for eksempel skandinaviske statsborgere for at komme ind i New Zealand, ændres reglerne fra 1. oktober.

Herefter vil de new zealandske myndigheder kræve, at for eksempel borgere fra EU-lande på forhånd har et såkaldt NZeTA, New Zealand Electronic Travel Authority for at komme ind i landet.

For at komme ind i New Zealand efter 1. oktober kræves der udover et visum eller et NZeTA også en returbillet eller en flybillet til et andet land, som den pågældende rejsende har tilladelse til at rejse ind i.

Med NZeTA kan de new zealandske immigrationsmyndigheder, Immigration New Zealand, på forhånd screene flypassagerer på vej til landet – eller inden de begynder rejsen mod New Zealand. Dermed kan den rejsende til New Zealand blive afvist inden flypassageren går ombord i flyet, der skal bringe vedkommende til New Zealand.

Dette system med NZeTA kendes fra mange andre lande, ikke mindst USA, hvor det hedder en ESTA, Electronic System for Travel Authorization.

Mens den amerikanske ESTA koster 14 dollars og gælder i to år, vil den new zealandske NZeTA koste ni til 12 new zealandske dollars, én new zealandske dollar koster knap 4,30 danske kroner. NZeTA er også gyldig i to år, oplyser Air New Zealand i en rejseinformation.

Den new zealandske NZeTA gælder kun for rejsende, der højest vil opholde sig i landet i tre måneder. Det tager op til tre døgn at blive godkendt til en NZeTA, men tidsrummet kan også blot være nogle få minutter.

Ligeledes skal rejsende til New Zealand i forvejen betale en slags miljøskat, International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL), der koster 35 new zealandske dollars, cirka 150 danske kroner.

Kræver adgang til mobiltelefoner
Sidste år indførte New Zealand en ny regel om, at ankommende rejsende til lande kan få bøde på omkring 20.000 kroner, hvis de ikke vil oplyse grænsepolitiet om koden til for eksempel deres mobiltelefon.

Lovændringen i New Zealand gør det strafbart for flypassagerer ikke oplyse grænsepolitiet passwords eller pinkoder til deres mobiltelefoner, laptops og anden elektronik så disse kan blive undersøgt.

En talsmand for New Zealand Customs sagde til CNN, at lovændringen var en nødvendighed ”da elektronikken har betydet, at rejsende medbringer mindre papir og at forbudte materialer nu befinder sig på elektroniske enheder.”

CNN skrev, at mens grænsemyndighederne i mange lande verden over allerede har lovhjemmel til at kunne undersøge rejsendes elektroniske enheder, så er New Zealand det første land til at indføre bøder, hvis passagererne ikke ønsker at samarbejde ved at oplyse passwords og pinkoder.

Relaterede artikler:

USA strammer regler for ESTA-ansøgninger

Bøde for ikke at give kode til mobiltelefon

Minister får bøde for brug af mobil på fly