Nordisk luftfart, Airbus og Boeing samarbejder

fly-brændstof-optankningCentrale aktører inden for nordisk luftfart går nu sammen med flyproducenter i et initiativ for udvikling af bæredygtige flybrændstoffer.

Aktørerne bag NISA (Nordic Initiative for Sustainable Aviation), er nordiske lufthavne, flyselskaber og deres branchesammenslutninger samt luftfartsmyndigheder. Med i initiativet er også flyproducenterne Airbus og Boeing samt IATA (International Air Transport Association).

Parterne har dannet en forening, der skal sikre, at luftfarten får sin andel af de begrænsede biobrændstof ressourcer. Så snart bæredygtigt jetbrændstof er kommercielt tilgængeligt, er luftfarten parat til at tage de nye produkter i anvendelse. Nye specifikationer betyder, at produkterne har samme kvalitet som det jetbrændstof, der anvendes i dag.

I modsætning til anden transport har luftfarten ingen alternativer til de nuværende, fossilt-baserede flydende jetbrændstoffer – i hvert fald ikke på kort- eller mellemlangt sigt.
De nordiske initiativtagere vil bringe de berørte parter sammen fra hele forsyningskæden. Opgaven involverer også interessenter fra landbrug, teknologi-leverandører, investorer, myndigheder, brændstofproducenter og olieleverandører.

Støtten og samarbejdet med Boeing og Airbus er afgørende, da begge flyproducenter har deltaget i etableringen af lignende netværks-organisationer i andre dele af verden.