Foran Restaurant Toldboden i Københavns Havn ses fra venstre chefen for turistmyndighederne i Schleswig-Holstein, Bettina Bunge, salgschef Christina Storch fra Hotel Altes Stahlwerk i Neumünster og turistchef Bo Schou Lauridsen fra Tysk Turist Information. Foto: Henrik Baumgarten.

Nordtysk turistfremstød i København

Næste år er 100-året for Danmarks genforening med Sønderjylland – det vil øge fokus på grænseregionen. Som optakt havde Schleswig-Holstein tirsdag messe for rejsebranchen i København.

Schleswig-Holstein, den nordligste tyske delstat, er den tyske region med det største antal danske overnatninger – og Tyskland er i det hele tage landet med flest danske overnatninger; mere end hver fjerde danske overnatning i udlandet er i Tyskland.

Så delstaten Schleswig-Holstein, på dansk Slesvig-Holsten, er kendt af både danske rejsebureauer – og danske turister, der selv arrangerer deres ferie.

Klik for stort format. Naturen i Schleswig-Holstein. Foto via Schleswig-Holstein Tourism Board and Convention Bureau: TASH Ingo Wandmacher.

Tirsdag havde turistmyndighederne i Schleswig-Holstein i samarbejde med Tysk Turist Information, arrangeret en mini-messe på Restaurant Toldboden i København for at vise noget af det, den tyske delstat kan tilbyde turister.

Der kommer formentlig øget fokus på Sønderjylland og Schleswig-Holstein næste år. Da er det nemlig 100 året for hvad danskerne kalder Genforeningen, hvor Sønderjylland (Nordslesvig) stemte sig tilbage til Danmark. I Tyskland kaldes det naturligvis ikke Genforeningen, men 100 året for ”Grænsedragningen” eller ”Grænsejubilæet Danmark–Schleswig.”

Historien om genforeningen er spændende, fyldt med storpolitik og den dag i dag stadig en lunken politisk kartoffel, for eksempel for det tyske mindretal i Nordslesvig.

En spændende region
Eigil Frost, ejer af og administrerende direktør for Aalborg-rejsebureauet Euro Tourist, der blandt andet arrangerer mange rejser til Tyskland, gav STANDBY.dk sine bud på nogle af Schleswig-Holsteins attraktioner:

Området har en smuk natur, noget af det mest kendte er nok hvad tyskerne kalder Holsteinische Schweiz, landskabet mellem Kiel og Lübeck i Slesvig-Holsten, med bakker, skove og søer med udflugtsbåde.

Ude ved den tyske Østersøkyst er for eksempel Weissenhauser Strand med omkring 7.000 sengepladser på hoteller. Regionens største byer er Flensborg, Kiel og Lübeck – og ud mod Nordsøen ligger det tyske vadehav med blandt andet øen Sylt (Sild på dansk), hvor mange velstående tyskere holder ferie – Sylt ligger tæt på den danske ø Rømø og der er færgeforbindelse mellem de to øer.

Blandt Slesvig-Holsten store turistattraktioner er udover de nævnte også forlystelsesparken Hansa Park tæt på Lübeck – for de shoppingglade er der udover grænsebutikkerne også Design Outlet Neumünster med 120 butikker, en times kørsel fra den danske grænse.

Den nordtyske minimesse i København havde samlet 50 danske rejsebureauagenter og pressefolk – de kunne møde en række repræsentanter fra turismeleverandører i Schleswig-Holstein:

Delstaten Schleswig-Holstein Tourism Board and Convention Bureau med dets direktør og arrangementet i Københavns medvært, Bettina Bunge, i spidsen.

De øvrigt repræsentanter fra Schleswig-Holstein var, nævnt alfabetisk, Europäisches Hansemuseum, Friedrichstadt Tourismus, Hansa-Park, Herzogtum Lauenburg Marketing und Service, Hotel Altes Stahlwerk i Neumünster (der er et søsterhotel på vej i Flensborg), Lübeck-Travemünde Marketing, Ostsee Holstein Tourismus, Ostsee Resort Damp, Ostseefjord Schlei og Sylt Marketing.

De tyske regioner med flest danske besøgende
Tysklands turistchef i Danmark, Bo Schou Lauridsen, der også er Regional Manager Nord Ost Europa hos Tysk Turist Information, Deutsche Zentrale für Tourismus, er tilfreds med de danske ankomsttal til Tyskland.

Danmark er Tysklands 7. største incoming-marked – og Tyskland er landet med flest danske overnatninger – alene sidste år blev det til 1,2 millioner registrerede danske ankomster i Tyskland og 3,4 millioner overnatninger, oplyste Bo Schou Lauridsen til STANDBY.dk og tilføjede, at tallet reelt er meget højere, da det for eksempel ikke omfatter Airbnb-overnatninger.

De fem regioner, danskerne besøger mest i Tyskland, er Slesvig-Holsten, Berlin, Hamborg, Niedersachsen, regionen syd for Hamborg med blandt andet Harzen, samt den sydligste tyske delstat, Bayern.

Relaterede artikler:

Tyskland viste flaget i København

Flere danskere holder sommerferie i Danmark

Tysk Turist Information i Danmark klar med ny travel trade manager