Novia sælger svenske aktiviteter til Menzies

Holdingselskabet bag Novia Handling, Novia Scandinavia A/S, har solgt sine handlingaktiviteter i Arlanda og Landvetter lufthavne til den engelske handlingkoncern Menzies Aviation Plc. Novia fortsætter dog sine aktiviteter i Københavns Lufthavn samt i Sturup Lufthavn ved Malmø.

 

Ifølge Novias bestyrelsesformand, Lars Thuesen, indbringer salget af Novia Sverige 65 mio. DKK kontant, såfremt handlen bliver godkendt af de svenske konkurrencemyndigheder.

 

Til Stand By siger Lars Thuesen: ”Novias aktiviteter i Arlanda og Gøteborg har i de sidste år udviklet sig overordentlig positivt, og de står godt positioneret til at deltage i den konsolidering af ground handling markedet, der er i gang i Skandinavien. Menzies har som en ekspansiv, velkonsolideret international ground handler klart meldt ud, at de ønsker at være ledende i denne konsolidering. Sidste år købte Menzies således Northport Handling der er aktiv på Arlanda og Gardermoen, og de er derfor en naturlig ny ejer af Novia Sverige, idet de vil kunne tilføre virksomheden yderligere udvikling og dynamik.”

 

Lars Thuesen tilføjer, at Novia Scandinavias aktionærer samtidig opnår, hvad han betegner som en ”meget fin exit” af den svenske handlingvirksomhed, der tidligere var stærkt tabsgivende, og som blev købt af Lars Thuesen og et konsortium tilbage i 2003 med henblik på at gennemføre en ”turn around” af driften.

 

Om den fortsatte drift af Novia i København og Sturup siger Thuesen: ” I Kastrup og Sturup er markedet for ground handling stadig præget af en usund konkurrencesituation, og alle handlingselskaber i de to lufthavne taber for øjeblikket mange penge. I Novia vil vi nu koncentrere alle kræfter om at vende den udvikling, til gavn for både kunder, ansatte og ejere. Især situationen i København er mildest talt uafklaret, og meget besværlig. Men jeg er overbevist om, at vi kan lykkes med at vende forretningen i de to lufthavne. Det kommer blot til at tage tid, og det vil kræve store tilpasninger hos alle involverede parter”.

 

Novia Sverige beskæftiger omkring 400 ansatte og har en årlig omsætning på ca. 200 mio. DKK. I Danmark er medarbejderantallet også omkring 400, men her er omsætningen 160 mio. DKK. Novia købte sidste år Sturup Handlig AB, der har ca. 100 medarbejdere og omsætter for ca. 50 mio. DKK.

 

Fremover vil Novia Scandinavia drive aktiviteterne på Kastrup og Sturup, med administrerende direktør Stig Thygesen som chef.

 

Novia Sveriges mangeårige direktør Claus Poulsen fortsætter under de nye ejerforhold som chef for Menzies’ samlede virksomhed i Sverige.

 

Skrevet af Christian Peschardt