Air Canada-kaptajn i cockpit på en Boeing B777; foto: Air Canada Media.

Nu må Air Canada-piloter gerne have skæg

Piloterne hos det canadiske Star Alliance-medlem behøver ikke mere være glatbarberede – nu må de have et op til 1,25 centimeter langt, velplejet skæg…

Det har hidtil ikke være tilladt for piloterne hos Air Canada at have skæg. Men forbuddet blev taget op, da flyselskabet fik ansøgninger fra kvalificerede piloter, der af religion er sikher, hvor mændene ofte har skæg.

Ansøgningen fik Air Canada til at bede et universitet i delstaten British Columbia, Simon Fraser University, SFU, undersøge, hvorvidt skæg er en gene når for eksempel piloter skal bruge iltmaske. Der har været antagelsen at besætningsmedlemmer ikke skulle have skæg for at sikre, at iltmasken sluttede helt tæt om ansigtet.

Men kort skæg er ingen hindring for at iltmasken sidder tæt nok, lød meldingen fra universitetet efter et team havde undersøgt problematikken.

Derfor har Air Canada nu ændret politik. Fremover må besætningsmedlemmer, herunder piloter, have et veltrimmet skæg, der ikke er mere end 1,25 centimeter langt/kort, skriver TV-stationen Canadian Broadcasting Corporation.

”Sikher har skæg og er derfor ikke glatbarberede. Derfor ønskede Air Canada denne problemstilling undersøgt, om holdningen stadig var gangbar eller det bare var en overlevering fra tidligere tider,” siger Sherri Ferguson, ansvarlig for afdelingen på SFU’s Environmental Medicine and Physiology Unit og leder af undersøgelsen til CBC.

Skæg ingen hindring
Sherri Ferguson har tidligere arbejdet med problematikken, da hun blev kontaktet af en anden canadisk sikh-pilot. Piloten mente, at hans karriere som pilot blev påvirket af, hvilke typer fly han kunne flyve som følge af hans skæg. Nogle flytyper kommer ikke op i højder, hvor en iltmaske kan blive nødvendig.

Undersøgelserne på Simon Fraser University begyndte i 2016 med deltagere, der havde alt fra skægstubbe til langt skæg. Det skete i et testkammer, der skulle gendanne højder fra 10.000 til 25.000 fod over havets overflade.

Deltagere i undersøgelsen bar iltmasker, der var leveret af Air Canada, mens forskere fra universitetet undersøgte personernes ilttilførsel i forbindelse med blandt andet simuleret røg i en flykabine. ”Ingen dumpede undersøgelsen – uanset længden på personens skæg,” siger Sherri Ferguson til Canadian Broadcasting Corporation

Relaterede artikler:

Piloter må godt have skæg

Air Canada får dansk formand

Air Canada øger på København