En næsten tom transithal i Københavns Lufthavn under coronakrisen. Fra starten af næste måned frygtes nye og mere smitsomme virusvarianter at udgøre cirka 80 procent af smittetilfældene i Danmark. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn.

Nu skal næsten alle indrejsende til Danmark isoleres

Søndag og foreløbig måneden ud gælder de nye danske restriktioner for indrejse med fly, køretøj eller skib. Alle skal i princippet i isolation, men der er undtagelser, også for erhvervsrejsende.

Også samtlige røde danske rejsevejledninger er blevet forlænget til foreløbig udgangen af denne måned.

De nye restriktioner indebærer blandt andet, at der nu er krav om coronatest ved indrejse til Danmark fra alle lande fulgt af ti dages isolation. Opdager myndighederne, at isolationen brydes, kan det give en bøde på 3.500 kroner i førstegangstilfælde.

Blandt undtagelserne fra kravet om isolation er for eksempel besætninger på fly og skibe, lastbilchauffører der kører nødvendige varer til og fra Danmark eller flypassagerer, der blot mellemlander i danske lufthavne og flyver videre til udlandet, uden at forlade lufthavnens transithal. Undtagelserne omfatter også: ”Personer, der indrejser fra Sverige efter at have været i transit gennem Sverige til eller fra Bornholm, og som ikke har gjort ophold i Sverige.”

Der vil gælde undtagelser fra kravene om test og isolation, blandt andet for personer med fast bopæl i grænselandet og visse personer, der hyppigt krydser grænsen som led i varetagelsen af deres arbejde. Udlændinge, der indrejser for at udføre arbejde, levere varer eller tjenesteydelser i eller ud af Danmark eller har et andet anerkendelsesværdigt formål, er heller ikke omfattet af isolationskravet.

Hele teksten om den nye ”Bekendtgørelse om krav om test og isolation efter indrejse i Danmark i forbindelse med håndtering af COVID-19,” kan ses på Retsinformation.dk, det fælles statslige retsinformationssystem.

Frygter eksplosion af smittetilfælde
Transportministeriets hjemmeside hedder det blandt andet: ”Trods et faldende smittetryk i Danmark er der fortsat væsentlige usikkerheder forbundet med nye, mere smitsomme virusvarianter, som B.1.1.7, der forventes at udgøre cirka 80 procent af smittetilfældene i Danmark ved starten af marts.”

For at begrænse introduktionen og spredningen af nye, mere smitsomme virusvarianter fra udlandet har regeringen besluttet at indføre krav om test og isolation ved indrejse i Danmark. De nye krav gælder både danske statsborgere og udlændinge, der indrejser i Danmark. Reglerne gælder ved alle grænser, altså lufthavne samt ved sø- og landegrænser, står der på ministeriets hjemmeside.

Personer uden tanke har været på ferierejser
Fra justitsminister Nick Hækkerup siges det i pressemeddelelsen:

”Vi har i den seneste tid set eksempler på, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger ikke overholdes. Jeg håber, at personer, der rejser ind i landet, vil gøre det eneste rigtige ved at gå i isolation i ti dage, eller indtil de får taget en negativ test på fjerdedagen efter indrejse. Og hvis de ikke gør det, så har vi nu mulighed for at komme efter dem.”

Transportminister Benny Engelbrecht siger i samme pressemeddelelse:

”Der har været flere henvendelser om sjusk eller direkte forfalskninger af de test, man skal have for at flyve til Danmark. Derfor er det godt, at der nu kræves test ved ankomst i en dansk lufthavn, så vi får et ekstra værn mod, at personer, der kan være smittet med COVID-19, kan vandre utestet ud i det danske samfund og starte nye smittekæder. Der har desværre været eksempler på personer, der har valgt at rejse på ferierejser uden tanke for, at resten af samfundet kæmper for at holde smitten nede.”

Mange undtagelser fra isolationskrav
Der er en række undtagelser fra krav om ti dages isolation, står der på Retsinformation.dk

Isolationen kan ”midlertidigt” afbrydes for erhvervsrejsende, ”der varetager særligt kritiske og uopsættelige funktioner, som har haft væsentlige grunde til at være i udlandet, og som er nødt til at møde fysisk på arbejde eller rejse til udlandet for at varetage særligt kritiske og uopsættelige funktioner.”

Disse omfatter blandt andet “vindmølletekniker, fødevaretekniker, teknisk specialist, der varetager servicering eller produktion af medicinsk udstyr eller lægemidler, eller anden form for teknisk specialist, som har haft væsentlige grunde til at være i udlandet, og som er nødt til at møde fysisk på arbejde eller rejse til udlandet i erhvervsøjemed.”

Undtagelser fra kravet om isolation omfatter i følge den nye bekendtgørelse blandt andet: ”Personer, der indrejser i Danmark efter at have udført arbejde i udlandet som grænsearbejder, grænsevagt, redningstjeneste, politi, brandvæsen, samt personer, der medvirker til udsendelsen eller ledsagelsen til Danmark af arrestanter. Personer, der indrejser i Danmark efter at have varetaget en funktion i udlandet som udsendt af staten, herunder som diplomat, eller EU-parlamentarikere.”

Relaterede artikler:

Kroatien vil ikke kræve coronapas

Erhvervsrejser forventes friholdt fra isolationskrav

DRF: Nej til flere unødvendige indrejserestriktioner