Grækenland, Portugal og Cypern fremhæves som nogle af de lande, der har klaret coronasmitten cirka lige så godt som Danmark – alligevel fraråder den danske regering også rejser til disse lande. Her arkivfoto fra Lissabon, foto: Bravo Tours.

Ny hård kritik af statsministerens rejsevejledninger

”Hele Europa er ved at åbne op, mens regeringen uden faglig eller saglig begrundelse stadig maler stort set hele verden orange,” siger tidligere udenrigsminister. DRF frygter danskerne ikke tager rejsevejledningerne alvorligt.

Mens store dele af Europa genåbner sine grænser, fastholder den danske regering med statsminister Mette Frederiksen i spidsen, at danskerne kun må rejse til Tyskland, Norge og Island. Og Færøerne.

De i dag politisk styrede, afmålte danske rejsevejledninger møder stadig stigende kritik udenfor regeringens egne rækker. Således skriver den tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale, der også er formand for Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget i dag på Linkedin:

”Det er helt uholdbart, at hele Europa er ved at åbne op, mens regeringen uden faglig eller saglig begrundelse stadig maler stort set hele verden orange.”

Han bakkes blandt andet op af administrerende direktør Ole Stouby fra den danske prissammenligningsside Travelmarket.dk, der siger til STANDBY.dk:

”At regeringen for et par uger siden tvang hele rejsebranchen til at aflyse alle rejser i højsæsonen i juli og august er noget politisk makværk, som vil få fatale konsekvenser. Det er helt uforståeligt, at man ikke afventede situationen og anbefalingerne fra EU i løbet af juni. Så kunne man i første omgang fraråde rejser i juni, og sidenhen vurdere situationen i juli og august, og åbne for andre destinationer.

Nu står man i en situation, hvor der i juli og august måske åbnes op for en række lande sydpå, mens rejsebranchen har annulleret og refunderet rejser for milliarder af kroner. Det giver ingen mening.”

Ole Stouby tilføjer: ”For situationen er jo, at i flere lande sydpå er corona-smittetrykket meget lavere end i Danmark. Det gælder for eksempel Grækenland, Portugal og Cypern.”

”Regeringens rejsevejledninger er utroværdige”
Politiken skriver i dag
, at en række partier i Folketinget kræver opblødning af regeringens rejsevejledninger, så det ikke længere mekanisk bliver frarådet at rejse til andre steder end Tyskland, Norge og Island.

”Regeringstoppen har i praksis taget kontrollen med rejsevejledningerne fra embedsværket i Udenrigsministeriet, og dermed underminerer man befolkningens tillid til de rejsevejledninger, som i mange år har fungeret som afgørende rettesnor for, hvor danske borgere kunne rejse sikkert hen. Det mener en række partier,” står der i artiklen.

Med dalende smittetryk og talrige europæiske grænseåbninger afspejler rejsevejledningerne ifølge Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i øjeblikket mere ”regeringens og Mettes mavefornemmelse” end den nøgterne myndighedsvejledning, de var frem til coronatiltagene.

Statsministeren klarer også rejsevejledningerne
Flere ordførere peger overfor Politiken på, at de under coronakrisen har fået det klare indtryk, at magten over rejsevejledningerne er flyttet fra at være et administrativt redskab til at være blevet domineret af regeringstoppen i Statsministeriet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod oplyser i en skriftlig kommentar til avisen, at Udenrigsministeriet undersøger ”modeller for, hvordan vi på en forsvarlig, sikker og gradvis måde kan lempe rejsevejledningerne, i første omgang med fokus på Europa – og helst inden 31. august.”

Og administrerende direktør Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening siger til Politiken, at det er afgørende ”at bevare rejsevejledningen som retningspil” for at undgå, at rejsende fremover ikke længere stoler på, hvad der blive skrevet på Udenrigsministeriets hjemmeside.

”Det er meget vigtigt, at oplevelsen er, at det her ikke domineres af et forsigtighedsprincip, men baserer sig på reelle databaser. DRF så meget gerne, at man fik ændret rejsevejledningen, så den afspejlede den faktiske situation i de enkelte lande. Eller regioner i de enkelte lande,” siger Lars Thykier.

Også pres fra EU
EU-Kommissionen har længe advokeret for, at EU’s indre grænser skal genåbnes, hvis der er sundhedsmæssigt forsvarligt.

I en pressemeddelelse fra EU efter et videomøde forleden mellem EU’s indenrigsministre stod der blandt andet:

”Et flertal af medlemslandene hæver 15. juni deres grænsekontrol og rejsebegrænsninger; andre medlemslande følger efter med udgangen af juni. Fortsatte grænselukninger kan kun ske med sundhedsmæssige begrundelser, ikke for at forhindre borgernes frie bevægelighed.”

Relaterede artikler:

”Hvorfor pokker skal vi gøre livet surt for rejsebranchen?”

DRF håber på flere snarlige grænseåbninger

Om shistorme og rejsevejledninger