Gedser, Danmarks sydligste punkt, forventer øget fokus på blandt andet turisme. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Ny plan skal øge turismen ved Danmarks sydspids

Scandlines, Guldborgsund Kommune, Business Lolland-Falster og Visit Lolland-Falster søsætter ny udviklingsplan for at tiltrække mere erhverv, flere turister og skabe udvikling og arbejdspladser.

Gedser Havn, Nordens sydligste havn, skal have en udviklingsplan for den østlige del af havnen. Den skal skabe liv og aktivitet, ikke bare til havnen men til hele området.

Det skriver rederiet Scandlines, der fra Gedser sejler til tyske Rostock, i en pressemeddelelse.

Selve Gedser Havn blev anlagt i 1903, da de første dampfærger sejlede med post til og fra Tyskland. Færgerne er stadig byens primære orientering, og i dag sejler Scandlines’ hybridfærger med rotorsejl flere gange dagligt mellem Danmarks sydligste punkt og Rostock.

Scandlines benytter dog kun den vestlige del af havneområdet i Gedser, mens størstedelen af den østlige del giver mulighed for at skabe et havneområde, hvor aktivitet, erhverv og turisme kan gå hånd i hånd og skabe udvikling og dermed arbejdspladser, hedder det.

Fire parter har derfor slået sig sammen i et offentligt-privat partnerskab og bedt arkitektfirmaet Schønherr udarbejde en udviklingsplan, der kan pege på aktiviteter, som kan tiltrække konkrete investeringer til området.

Gedser har potentiale
Firkløveret – Scandlines, Guldborgsund Kommune, Business Lolland-Falster og Visit Lolland-Falster – er overbeviste om, at Gedser har potentiale til at tiltrække mere erhverv og flere turister.

Lindy Kjøller, den nyudnævnte chef for destinationsselskabet Visit Lolland-Falsters, siger i pressemeddelelsen fra Scandlines: ”På Lolland-Falster er vi godt i gang med at skabe en turismedestination i international liga med bæredygtighed for øje.

I det arbejde er Nordens Syd – Gedser – en meget vigtig brik. Vi har her muligheden for at udvikle endnu flere naturnære oplevelser uden for sæsonen og ikke mindst skabe vækst og udvikling i området baseret på nye og flere overnatningsmuligheder af høj kvalitet. Alt sammen med respekt for Gedsers unikke natur og kulturhistorie,” siger Lindy Kjøller.

Med i strategiplan for hele Sydfalster
Udviklingsplanen for Gedser indgår i strategiplanen for hele destination Sydfalster og byder på forslag som grønne korridorer, husbåde, udsigtstårn, strandbord og eksportstald, der over en årrække kan puste fornyet liv i Gedser, oplyses det.

Scandlines’ kommunikationschef, Anette Ustrup Svendsen, siger: ”Det har været vigtigt for os at få en udviklingsplan, der ikke nødvendigvis skal realiseres i et hug og kræver en meget stor investor. Samtidig vil vi udnytte de eksisterende bygninger og skridt for skridt udbygge havneområdet med respekt for stedets kvaliteter og Gedsers beboere.”

Visit Lolland-Falster oplyste sidste måned, at destinationsselskabet de kommende år forventer stigende forbrug på Lolland og Falster fra turister. Turisterne er i stigende grad begyndt at besøge området uden for højsæsonen, og det er positivt for udviklingen er meldingen, da det kan være svært at finde tilstrækkeligt med ledige senge om sommeren.

I 2029 forventes den faste Femern-forbindelse at åbne mellem Danmark og Tyskland, hvilket forudses at ville give et boom til turismen på blandt andet Lolland og Falster.

 

Relaterede artikler:

Lolland Falster klar med ny destinationschef

Lolland-Falster forventer at slå overnatningsrekord

Femern Bælt-forbindelsen øger behov for hoteller