Rengøring og hygiejne bliver noget af det helt store når rejsebranchen igen åbner op, fastslår eksperter. Arkivpressefoto fra Marriott.

Nye bud på rejsebranchen efter coronakrisen

Tendenserne efter coronaen bliver større fokus på renlighed samt i første omgang billigere og fleksible rejsepakker. Tiden vil også betyde midlertidigt farvel til store forsamlinger, vurderer eksperter.

“Rejsebranchen skal blive meget bedre til at kommunikere med kunderne for at forsikre dem om fokus på hygiejne og sundhed,” siger Xiang Li, direktør for amerikanske Temple University’s center for Tourism & Hospitality Research.

Direktøren og andre eksperter har en række bud på fremtiden på den anden side af coronakrisen, står der i artikel fra den store amerikanske avis, USA Today.

Her siger en af eksperterne: “Man kommer i starten til at betale mindre for sin ferie, da der forventes mange særtilbud for atter at få kunderne til at rejse. Flybilletter bliver mere fleksible ligesom udbyderne vil sætte særligt søgelys på, at de tilbyder meget rengjorte fly, krydstogtskibe, hoteller og så videre.

Og priskrigene begynder så snart rejser igen bliver tilladt,” lyder det.

Kinesiske Trip.com Group med online-rb som Trip.com, Skyscanner og Ctrip.com giver som eksempel på fremtidens billige rejser priseksempler på rejser, der i forhold til før nu sælges med rabatter på mellem 50 og 80 procent; ikke kun på rejser i Kina, mens for eksempel også til nordamerikanske hoteller, der ligeledes er sultne efter atter at få gang i forretningen.

Grænsebommene skal op
Eksperter anslår overfor USA Today, at de stærkt sænkede priser vil være en mulighed til årets udgang, måske længere; det hele afhænger af, hvor stor smitterisikoen fortsætter med at være.

Men en særlig udfordring, skriver USA Today, bliver de i øjeblikket lukkede grænser. Og vil landene gøre forskel på, hvilke borgere fra hvilke lande, de i første omgang inviterer indenfor som turister. Bliver der nye regler om særlige sundheds-certifikater fra de rejsende? Det er nogle af spørgsmålene, ifølge eksperterne.

Der bliver også anderledes håndtering af passagerer i lufthavne. Som eksempel, skriver USA Today, tillader store amerikanske Delta Air Lines lige nu kun boarding af ti passagerer af gangen.

Wayne Smith, professor i hospitality og tourism på College of Charleston, siger i sin analyse hos USA Today, at turismebranchen efter coronakrisen vil se øget fokus på automatisering i rejsebranchen. Det kan være, at hotelgæster i øget grad selv checker ind via deres mobiltelefoner ligesom der bliver mere ”automatiseret” madservering, forudsiger han og tilføjer, at masseturisme får et nyt begreb med færre besøgende i de store byer. I hvert fald til at begynde med.

Flere udfordringer for fremtidens rejse
USA Today har også bud på en række områder, der i første omgang kan få det svært efter coronakrisen.

Det er hotellernes buffeter, udlandsrejser – i første omgang bliver de fleste rejser foretaget indenfor landenes egne grænser, i anden bølge kommer regionale rejser blandt nabolandene og så først til sidst oversøiske rejser. Ligeledes bliver en udfordring festivaler, store koncerter og andre sammenkomster, hvor mange er samlet på samme tid. Disse vil formentlig være i farezonen, indtil der forhåbentlig kommer en vaccine mod coronaen.

Relaterede artikler:

Fremtidsforsker: Her er scenarierne efter krisen

”For tidligt at gætte om udlandsrejser til sommer”

“Hård kamp om hver eneste gæst når grænserne åbner”