Varde Kommune ved den jyske vestkyst er blandt Danmarks bedste til at tiltrække udenlandske turister, der navnlig bor i lejede feriehuse. Foto: Varde Kommune.

Nye regnemetoder ændrer dansk turismestatistik

Varde rykker op som største turistkommune efter tre af de største kommuner – kun København, Aarhus og Aalborg overgår Vardes årlige turismeomsætning, viser ny statistik fra VisitDenmark.

Turismeomsætningen i Varde Kommune blev i 2017 på 3,7 milliarder kroner. Det er nok til at sende kommunen op som nummer fire på landsplan – og dermed overhaler Varde nabokommunen Ringkøbing-Skjern.

Som samlet område har vestkystkommunerne Varde og Ringkøbing-Skjern fortsat en andenplads på listen med en samlet turismeomsætning på 7,2 milliarder kroner i 2017, skriver Varde kommune i en pressemeddelelse og henviser til rapporten fra VisitDenmark, ”Turismen i Danmark” (2019)

Landets fem største kommuner målt i turismeomsætning er ifølge de nye tal: Københavns Kommune med 31,2 milliarder kroner, Aarhus Kommune med 5,5, Aalborg Kommune med 3,9 milliarder kroner – og så Varde Kommune med de 3,7 og Ringkøbing-Skjern Kommune med 3,5 milliarder kroner i turismeomsætning.

Herefter følger kommunerne Frederikshavn med blandt andet Skagen, Jammerbugt, Bornholm, Hjørring og Vejle.

Udenlandske turister, navnlig fra Tyskland, udgjorde 76 procent af det samlede antal overnatninger i Varde Kommune i 2017.

Forbedrede regnemetoder er en af årsagerne til en dramatisk fremgang i den samlede turismeomsætning. I Varde Kommune er der således tale om en stigning fra 2,3 milliarder kroner i 2016 til 3,7 milliarder i 2017. Regnemetoden er ens for alle kommuner.

Et kæmpe skulderklap
Erik Buhl, borgmester i Varde Kommune, siger i pressemeddelelsen:

”Jeg hæfter mig ved, at kun tre storbykommuner har højere indtjening forbundet med turisme end os. Det kalder på et kæmpe skulderklap til vores turisterhverv, der knokler for at skabe attraktive besøgssteder. Den markante stigning i vores turismeomsætning fra 2016 til 2017 fortæller mig samtidig, at vi i mange år kan have undervurderet den samlede effekt af vores mange turister.”

”Den store efterspørgsel på at besøge vores område understreger behovet for en udvidelse af Hovedvej 11, som vi har store forhåbninger for bliver en realitet uanset, hvem der vinder valget, da begge sider af Folketingssalen har givet tilsagn om at udvide den nuværende vej,” lyder det fra Vardes borgmester.

Relaterede artikler:

Dansk turismeomæstning på 128 milliarder kroner

Vesterhavskommuner ser stor stigning i turister

Skagen passerer milliardbeløb i turismeomsætning