Kirkwall er hovedbyen på Orkneyøerne – byen og dens opland har cirka 7.000 indbyggere, samme antal krydstogtgæster er der også i byen på de mest travle dage. Wikipedia-foto: Stevekeiretsu.

Øgruppe ønsker færre krydstogtturister

Orkneyøerne nord for Skotland vil finde måde, hvor navnlig hovedbyen ikke på dage i højsæsonen har lige så mange krydstogtgæster som indbyggere. Flere krydstogtrederier besøger øgruppen.

I lighed med for eksempel Barcelona, Mallorca og Venedig, vil også de nordskotske Orkneyøer nu også gerne sætte en begrænsning for antallet af krydstogtanløb og krydstogtturister.

Øgruppen, der begynde 16 kilometer nord for det skotske fastland, har lidt over 20.000 indbyggere, heraf bor de cirka 7.000 i og ved øgruppens hovedby, Kirkwall, der dermed har samme faste indbyggertal som for eksempel Skagen.

Og på dage med flest besøg af krydstogtskibe har Kirkwall omkring 7.000 krydstogtgæster. Orkneyøerne er et populært stoppested for mange krydstogtrederier med sejladser i Nordatlanten, for eksempel mellem Danmark og Norge samt Storbritannien på vej til for eksempel Island.

Alene i år, skriver CruiseHive, forventer havnemyndighederne på Orkneyøerne omkring 234 krydstogtanløb (til sammenligning har millionbyen København i år omkring 289 anløb) mod 170 anløb i Kirkwall i 2019, året før pandemien. Blandt rederierne, der i år anløber primært Kirkwall, er skibe fra Aida Cruises, Carnival Cruise Line, Celebrity Cruises, Explora Journeys, MSC Cruises, Norwegian Cruise Line og Seabourn.

Turister er velkomne, men…
Orkneyøerne består af cirka 70 øer, hvoraf de 20 er beboede.

”Det er ikke fordi, vi vil have forbud mod krydstogtskibene, men vi vil gerne have deres besøg bedre organiseret,” siger en af de lokale indbyggere og tilføjer: ”Vi har haft dage med 7.000 krydstogtpassagerer, udover dem har vi også de andre turister, der kommer flyvende eller sejlende med færger fra Skotland.”

Blandt irritationsmomenterne for nogle borgere i Kirkwall er blandt andet, at dele af den indre by spærres af på dage med store besøg af krydstogtpassagerer.

Det lokale regionsråd for Orkneyøerne forventes senere i denne måned at præsentere et udspil til, hvordan øgruppen kan beholde sine trecifrede millionindtægter fra blandt andet krydstogtpassagererne og de besøgende skibe, men samtidig også sikre, at øerne ikke bliver rendt over ende i højsæsonen.

Poul Olvhoj, forretningsudviklinger for havnene på Orkneyøerne, siger, at man samarbejder tæt med krydstogtrederierne, arrangører af udflugter for krydstogtturister på øerne samt andre spillere i turismeindustrien om, at begrænse generne fra krydstogtturisme mest muligt – og samtidig sørge for, at krydstogtgæsterne får en god oplevelse under deres ophold på øerne.

 

Relaterede artikler:

Krydstogtrederi beklager barsk færøsk oplevelse

Mallorca begrænser antallet af store krydstogtskibe

Stort dansk krydstogtrejsebureau åbner i England