Ødelæggelser på dele af øgruppen Bahamas som følge af orkanen Dorian. Foto: U.S. Coast Guard, Coast Guard Air Station Clearwater.

Orkanen Dorian ramte Bahamas værst

Orkanen har kostet mindst 30 døde på Bahamas – den har tabt styrke og er nu på vej op langs dele af USA’s østkyst. Flytrafikken er på vej tilbage til det normale.

Orkanen Dorian medførte gennem denne uge alvorlige ødelæggelser på Bahamas, hvor mindst 30 er omkomne, men tallet frygtes at stige, skriver BBC fredag formiddag.

På USA’s østkyst, i blandt andet kystområderne i South og North Carolina, er hundredtusinder af blandt andet private hjem midlertidigt uden strøm mens Dorian fortsætter op på langs den sydlige del af USA’s østkyst. Orkanen har tabt megen styrke, og er nu nede på ”kun” at være en kategori 1 orkan. Den har i øjeblikket vindstød på op til 150 kilometer i timen. Mens det stod værst på for få dagen siden blev tusindvis af flyvninger til en række lufthavne i blandt andet Florida aflyst.

Bahamas premierminister Hubert Minnis har bedt om international hjælp – navnlig øen Abaco Islands blev hårdt medtaget af Dorian. Blandt andet USA har sendt flådefartøjer og helikoptere. Ifølge Røde Kors er op mod 45 procent af private boliger på hovedøen Grand Bahama blevet beskadiget eller ødelagt af orkanen, der naturligvis også har ramt hoteller, der midlertidigt er lukkede. Også lufthavnene på Bahamas har taget skade.

Ligeledes har krydstogtskibe måtte ændre deres ruter, hvis de sejlede i farvandene omkring Bahamas og for eksempel Florida.

Florida på vej tilbage til det normale
CNN skriver fredag formiddag, at Floridas østkyst og andre områder langs den sydlige del af USA’s østkyst er på vej tilbage til normale tilstande efter Dorians hærgen.

Flere tusinde flyvninger til og fra blandt andet Florida blev aflyst som følge af Dorian. Mere nordpå forventer lufthavnene Charleston International Airport i South Carolina og Wilmington International Airport i North Carolina at genåbne i dag, fredag, efter at have været lukket siden onsdag i denne uge.

Flyselskaberne kunne i går genoptage flyvninger til Jacksonville International Airport i det nordøstlige Florida.

De seneste fem år er orkansæsonen i Atlanterhavet startet før tid, hvilket vil sige før den officielle periode, der løber fra den 1. juni til den 30. november og kulminerer den 10. september.

Relaterede artikler:

Frygtet orkansæson er i gang

Krydstogtrederi får egen ø ved Bahamas

Nu skal turisterne hjælpe Caribien