Stort hotelkompleks på Bahamas – uberørt af orkanen Irma i september sidste år. Arkivfoto.

Nu skal turisterne hjælpe Caribien

Orkanen Irma med efterfølgende storme i september sidste år var hård ved de caribiske øer. Nu stiger både moms og turistafgifter. I første omgang på Bahamas og Barbados. Snart begynder årets orkansæson.

Budgetterne for den forløbne højsæson (dansk vinter) fik et ordentlig knæk i orkansæsonen med Irma som den værste. Ny orkansæson starter om en uge. Nogle caribiske øer blev ramt værre end andre, og mange har endnu ikke meldt, hvordan de vil indhente det tabte, hvis de kan.

Orkanen Irma, i midten, raser sidste efterår i Caribien. Til venstre for Irma ses Cuba og ovenover er det Florida. Klik på billedet for at se det i stort format. Satellitfoto fra USA’s National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA.gov

Det gælder imidlertid ikke Bahamas med de mange små øer og en af verdens største krydstogthavne i hovedstaden Nassau. Og heller ikke Barbados, som ikke var blandt de værst ramte, men alligevel har et mærkbart underskud med færre turistindtægter, skriver Travel Weekly.

”Vi har brug for at stabilisere vore indtægter, og det vil ske ved opkrævning af ti dollars per nat for værelser i luksushoteller, fem dollars for hotelophold og 2,5 dollars for pension,” oplyser turistministeriet på Barbados, hvor der er rigtigt mange luksusophold.

Forhøjede priser på udflugter og servering
Men ikke nok med det. Der lægges også afgifter på 2,5 procent på priser for turistservice som udflugter inklusive servering af måltider og drikkevarer. Heller ikke spa og marinaer går fri for de afgifter (skatter om man vil).

Bahamas har flere turister end de fleste andre øer i Caribien, men mange ophold er af kortere varighed blandt andet på grund af de 10.000 til 12.000 daglige krydstogtgæster.

På Bahamas skal de lokale også være med til at betale for igen at nå balance i budgettet. ”Vi er nødt til at lade VAT (moms) beløbet stige, ” siger premierminister Peter Turnquest.

Beløbet skal op fra syv til 12 procent på sort set alle varer, også på de mange ubrugelige t-shirts til overpriser i Nassau. Der er dog tale om en blid overgang. De gamle momssatser gælder indtil udgangen af denne måned. Også for ydelser frem til juni 2019. Givetvis for at få gang i turismen igen efter Irma som ramte hårdt i det område. Men ellers er momsstigningen i følge ministeren, kommet for at blive.

Relaterede artikler:

Orkaner generer også danske rejsebureauer

Dansk rejsebureau øger på Caribien

Den er helt galt i Puerto Rico