Feriehus ved Vesterhavet. (Foto: Varde Kommune | PR)

Overnatningstallet indhentede hele 2021 i oktober

Ved udgangen af oktober var antallet af overnatninger i danske feriehuse det samme som hele sidste år, men de økonomiske omstændigheder betyder, at situationen i 2023 er mere usikker.  

Danmarks Statistik har netop opgjort overnatningstallene for danske feriehuse til og med oktober, og i årets første ti måneder har der været i alt 21,9 millioner overnatninger i udlejede danske feriehuse, hvilket var det samme antal overnatninger, der blev fortaget hele sidste år.

5,9 millioner af årets overnatninger var danske, mens turister fra udlandet – fortrinsvis Tyskland – tegnede sig for 15,9 millioner. At færre danskere sov i en feriebolig end i de seneste to år tilskrives, at tallet her har været særligt højt grundet COVID-19-pandemien.

Tallet repræsenterer derudover også en stigning på 13 procent i forhold til 2019, hvor der blev foretaget 19,3 millioner overnatninger i udlejede sommerhuse og andre ferieboliger herhjemme fra januar til og med oktober.

Stort comeback
Et isoleret kig på oktober afslører, at niveauet var en kende lavere end i 2021. I år var der 2,5 millioner overnatninger, hvilket er et fald på 11 procent i forhold til sidste år, hvor overnatningstallet var 2,8 millioner i samme måned.

Selvom færre overnattede i et feriehus i oktober i år sammenlignet med i 2021, er direktør Pia Loft fra Feriehusudlejernes Brancheforening dog begejstret over den samlede udvikling i årets første ti måneder.

”Tyskerne har gjort et stort comeback i feriehusene i år. Vi kan også glæde os over, at flere danskere end før corona vælger feriehuset til på alle tider af året. De nære ferier, hvor man ikke skal så langt hjemmefra, er virkelig kommet i høj kurs. Det sparer tid og dyr benzin at rejse kort, og så gavner det også klimaet.”

Danmarks Statistik oplyser desuden, at der ved udgangen af oktober var booket 55.400 husuger i resten af året. Det er et fald på 28 procent i forhold til samme tidspunkt i 2021.

Risikerer at tyskerne bliver hjemme
Ifølge Pia Loft er udviklingen i 2023 svær at forudse, da den økonomiske situation vil have en del at sige i den sammenhæng.

”Kombinationen af høj inflation og højere leveomkostninger gør alting meget usikkert også for bookingtallene for feriehusene. Dertil kommer tendensen til, at flere gæster er begyndt at booke kortere tid før afrejse. Vi mangler fortsat mange huse til udlejning, og forhåbentlig vil flere danskere se positivt på udlejning, så feriehuset kan bidrage til husholdningskassen frem for at stå tomt.”

Hos Dansk Erhverv er Lars Ramme Nielsen, som er markedschef for turisme, oplevelse og kultur, bekymret for, om den økonomiske udvikling vil holde tyske turister hjemme i løbet af næste år.

”Tyskerne er de suverænt vigtigste udenlandske gæster for feriehusbranchen. Den økonomiske udvikling i Tyskland bliver altafgørende for, om medvinden i feriehusbranchen fortsætter. Faren er, at tyskerne bliver hjemme, hvor fødevarer og oplevelser er billigere på grund af lavere moms og afgifter.”


Relaterede artikler:

Udlejer flere danske feriehuse end før coronakrisen

Stigende elpriser fordyrer udlejning af feriehuse

Danskerne booker halvt så mange danske feriehuse