Pant på tysk øl og sodavand

grænsehandelIfølge Flensborg Avis har ministre fra Danmark og Tyskland skrevet under på en aftale, som betyder pant på tyske øl og sodavand.

Det betyder, at danske grænsehandelskunder fra 2018 skal betale pant når der købes øl og sodavand på dåse på den tyske side af grænsen

Det nye pantsystem kommer til at omfatte omkring en milliard dåser. Panten bliver en krone pr. dåse og kan indløses i danske supermarkeder. Desuden skal man betale tysk moms på 19 øre pr. dåse, som man ikke får tilbage i Danmark, skriver jyllands-posten.dk.

Aftalen vækker glæde hos Tysklands miljøminister, Robert Habeck, fra partiet De Grønne: “Undtagelserne i grænsebutikkerne har været miljøpolitisk forkerte. Nu har vi endelig fundet en løsning. Slesvig-Holsten vil realisere aftalen, så snart der på dansk side er blevet skabt forudsætninger for det.”

Også den danske miljøminister har tidligere udtrykt begejstring: “For det første løser den et stort miljøproblem i Danmark, for det andet vil vi stadig have en gevinst ved at køre ned over grænsen, og for det tredje vil vi få flyttet noget handel tilbage til Danmark,” siger Kirsten Brosbøl.

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti har kritiseret aftalen, bl.a. fordi den ikke gælder færgen fra Gedser til Tyskland. “Dem, der sejler over og handler i Mecklenburg-Vorpommern skal ikke betale pant, fordi delstaten har sagt nej, mens Slesvig Holsten har sagt ja. Det giver ingen mening at gøre det sådan,” sagde Hans Chr. Schmidt, gruppeformand for Venstre i slutningen af maj.

Aftalen betyder ifølge Bryggeriforeningen, at danskerne kommer til at bidrage med 200-300 millioner kroner til delstaten Slesvig-Holsten. Danskerne køber hvert år over 600 millioner dåser i grænsehandlen.