Parat til at få klø

Ejvind Olesen

Ejvind Olesen

WEEKENDKLUMME: Det er unægteligt sjovere at skrive om sol og sommer end om arbejdskonflikt i SAS. Jeg har prøvet begge dele i mere end 40 år, men sjældent oplevet en så hadsk stemning som denne gang.

Af Ejvind Olesen

Her på redaktionen kan vi godt lide debat. Vi synes, det er dejligt, at læserne lever med og skriver kommentarer, også selv om de slet ikke er enige med klummeskribenten. Meninger brydes, og interessen vokser. Det kan vi følge på antal kliks.

Men når kommentarerne går over i det perfide for ikke at sige rent ondskabsfulde, så træder censuren ind. Sådan må det være, og sådan er det hos alle medier. Jeg har så alligevel en mulighed for at forsvare mig på denne plads.

I de godt 40 år jeg har skrevet om luftfart og fulgt SAS har der været en del kriser, især mellem flyselskabet og det flyvende personale. Men også mange fælles oplevelser med dygtige piloter og servicemindede kabineansatte.

Jeg har på runde dage i det gamle bladhus haft besøg af både formænd og kvinder fra såvel pilotforening som kabineforening. Så rent galt kan det vel ikke have stået til. Jeg har – vistnok som en af de meget få journalister – haft adgang til det første kvarter af et stormfuldt medlemsmøde hos piloterne. Forhåbentligt fordi de vidste, de ville få en fair behandling i morgendagens avis.

De glade dage under Jan Carlzon med sammenkomst i hangaren! Det var dage med smil og latter, og for at fuldende var jeg på smilekursus med 50 stewardesser hos Claus Møller. Kan det være fordi, jeg altid har været mod de ansatte og holdt med ledelsen?

Og nu er vi så der, hvor jeg synes det er en god ide SAS har fået med Cimber-modellen.

Fordi jeg ser det som et klart middel til overlevelse. Jeg kan sagtens forstå fortørnelse over at blive flyttet til et helt andet datterselskab, men hvis alternativet er slet ikke at have noget job, er det vel til at leve med.

Og SAS kunne formentligt have valgt at gå endnu hårdere til værks ved overflytning til noget jeg tror – med den ny ledelse – kan blive et rigtigt godt flyselskab med både smil og god service, som let slår lavprisselskaberne.

At kabinepersonalet så har valgt – hvor mange mon? – en kontroversiel talsmand, som i sin tid som formand i CAU, var ved at får foreningen til at brække helt over, forstår jeg ikke. Når den pågældende dagen efter konfliktens afslutning frimodigt udtaler, ”at humøret allerede er bedre, for om kort tid kan man strejke igen i Cimber-regi.”

Da mærker man hensigten og bliver forstemt.

God weekend.