Indenfor få dage forventer Portugal grønt lys i de danske rejsevejledninger. Landet havde sidste år omkring 200.000 danske ankomster. Pressefoto fra Turismo de Portugal.

Portugal: Fejl at vi trak sorteper

Det var formentlig en fejl at Portugal var ét af kun to europæiske lande som Danmark ikke åbner for. ”Vi forventer Portugal de kommende dage også får grønt lys” siger turistchefen.

”Vi havde set det komme, da Danmark bruger samme kriterier som for eksempel de baltiske lande. Disse kriterier tager ikke i betragtning, hvor meget de enkelte lande tester. Og i Portugal tester man nærmest Gud og hver mand, og har som sådan ingen ”mørke tal,” så vi forventer, at Udenrigsministeriet i København ændrer dette indenfor ganske få dage.”

Det siger Portugals nordiske turistchef, Stig Sommerfeldt Kaspersen, til STANDBY.dk efter det danske udenrigsministerium torsdag offentliggjorde nye rejsevejledninger. Her var der ikke grønt lys til Portugal og Sverige (med undtagelse af blandt andet Sydsverige).

Det melding var Portugals ambassade i København og landets nationale turismeorganisation, Turismo de Portugal, ikke begejstret for.

I en pressemeddelelse siger Stig Kaspersen: ”Vi er desværre ikke overraskede, for det samme er sket med rejsevejledningerne i enkelte andre lande. I vores optik anvender for eksempel Danmark helt enkelt forkerte kriterier i sammenligningen mellem de enkelte lande.”

Stig Sommerfeldt Kaspersen henviser til de offentlige tal der viser, at smittetrykket i Portugal er lavt, og antallet af dødsfald per indbygger er blandt de laveste i Europa.

For at minimere den potentielle smittespredning corona-tester Portugal i følge egne oplysninger langt mere end i næsten samtlige andre europæiske lande  Derfor er antallet af nye registrerede tilfælde per indbygger højere i Portugal end i andre lande.

Portugal har registreret 149 dødsfald per én million indbyggere – mens adskillige andre lande i Sydeuropa ligger langt over 500. I Danmark er der til sammenligning registreret 104 dødsfald per én million indbyggere.

Fuld forståelse for de danske myndigheder
”Vi har fuld forståelse for, at de danske myndigheder ønsker at beskytte borgerne i Danmark, og mener, at myndighederne i Danmark generelt har gjort det rigtig godt,” siger Stig Sommerfeldt Kaspersen og tilføjer:

”Desværre er beslutningen om at udelukke Portugal fra grænseåbningen, efter vores opfattelse, baseret på fejlagtige kriterier. Heldigvis er Portugals ambassade i Danmark i god kontakt med Udenrigsministeriet om sagen. Vi ved, at de danske rejsevejledninger, som blev publiceret i dag, torsdag, finpudses i de kommende dage, og baseret på ovenstående håber vi, at rejsevejledningen til Portugal dermed også justeres,” siger Stig Sommerfeldt Kaspersen.

TAP Air Portugal retur til København
Fra næste måned genoptager TAP Air Portugal igen sine direkte flyvninger fra København til Lissabon. Der vil i juli være to ugentlige afgange, mens der fra august bliver fem TAP-fly om ugen.

Relaterede artikler:

Danmark åbner til Europa – minus Sverige og Portugal

Nye rejsevejledninger giver ikke mere flykapacitet

Ny hård kritik af statsministerens rejsevejledninger