Flycateringvirksomheden Gate Gourmet topper listen i TV2’s undersøgelse af virksomheder i Danmark med ejere i skattely, der har fået utilsigtet støtte via de danske hjælpepakker. Her er Gate Gourmet i sving i Københavns Lufthavn. Arkivfoto: Henrik Baumgarten.

Rejsebranchekoncerner i skattely får hjælpepakker

Cateringfirmaet Gate Gourmet og BC Hospitality Group kontrolleres fra skattely; alligevel har de fået offentlige støttekroner i Danmark. Begge selskaber understreger, at de overholder gældende dansk skattelovgivning.

Folketinget ønsker ikke at de nuværende hjælpepakker til erhvervslivet skal støtte ”virksomheder med base i skattely.” 24.000 store og små virksomheder har fået støtte, men i 247 tilfælde er støtten også givet til virksomheder med base i et skattely, skriver TV2.dk

Alene syv virksomheder, hvis ejerforhold er i skattely, har fået 261 millioner kroner fra de offentlige danske hjælpepakker.

Det er, nævnt efter hvor store beløb de har modtaget, Gate Gourmet, Euro Cater, Synoptik, Sportsmaster, BC (Bella Center) Hospitality Group, Babysam og Lagkagehuset. Beløbene svinger fra 42 millioner kroner til 4,6 millioner kroner.

TV 2 har gennemgået de selskaber, der har modtaget lønkompensation fra staten i forbindelse med coronakrisen. 247 af selskaberne er i sidste ende helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely. Det er blandt andre Bermuda og De Britiske Jomfruøer, men der er også selskaber med base i Holland, som ifølge flere eksperter er et skattely.

TV 2 har fået aktindsigt i 24.000 selskaber, som har modtaget lønkompensation fra staten inden d. 1. maj i år. Modtagerne af hjælpepakken er kørt sammen med databasen over ultimative ejere hos erhvervsopslagsværket Biq.

TV2 har blandt andet fået medlem af Skatterådet og ekstern lektor på CBS, Christen Amby, samt skatteadvokat og tidligere kontorchef i Skat, Michael Bjørn Hansen, til at gennemgå virksomhedskonstruktionerne og regnskaberne for de syv virksomheder. De understreger, at der ikke er noget ulovligt ved at være ejet i et skattely.

To fra rejsebranchen på top 7-listen
TV2 fremhæver syv selskaber, der har modtaget penge fra hjælpepakkerne og som er ejet i skattely.

Om Gate Gourmet skriver TV2: “Gate Gourmet Danmark ApS laver flymad og har modtaget: 42.068.706 kroner i lønkompensation. Det er ejet af og sambeskattes med Gate Gourmet Northern Europe ApS, som ikke har betalt selskabsskat siden 2014

Gate Gourmet Northern Europe ApS er ejet af Gate Gourmet Luxemburg IV SàRL i Luxembourg, som igen er ejet af Gategroup Holding AG i Schweiz. Det schweiziske selskab er til sidst ejet af forretningsmanden Tiong Sin Ongs virksomhed i Hong Kong og en kapitalfond ejet af Singapores regering.”

I en mail skriver Gate Goumet til TV2: ”Det er af afgørende betydning for gategroup at overholde alle gældende regler, herunder skatteregler. Vi betaler alle den skat, vi skal i Danmark for aktiviteter i landet. Vores aktionærers holdingstruktur påvirker ikke vores skattebetalingsmæssige forpligtigelser i Danmark.”

Nummer fem på listen er BC Hospitality Group. Om BCHG skriver TV2: ”BC Hospitality Group A/S driver en række hoteller – blandt andet Marriott Hotel. Selskabet har modtaget 6.451.899 kroner i lønkompensation.

I sidste er virksomheden ejet og sambeskattet med Solstra Investments A/S, som har betalt 6,8 millioner i virksomhedsskat siden 2014.

Virksomheden er primært ejet af Solstra Holdings Cyprus Limited i Cypern, som primært er ejet af Markerina Investments Limited på Cypern, som igen er ejet af First Trust Management AG as Trustee of the Alfi Mark Trust i Lichtenstein, som af flere eksperter betragtes som et skattely. Ifølge cvr-registret har BC Hospitality Group A/S oplyst, at den reelle ejer er Alshair Fiyaz, der bor i Monaco, skriver TV2.

I et svar til TV 2 skriver BC Hospitality Group:

”Vi vil understrege, at BC Hospitality Group A/S’ skatteforhold er uangribelige og at BC Hospitality Group A/S aldrig har medvirket til, at ubeskattede indtægter fra BC Hospitality Group A/S ender i skattely. Den udenlandske ejerkreds bag BC Hospitality Group A/S har i øvrigt investeret aktivt i danske erhvervsvirksomheder gennem 10 år og har forsat et ønske om at investere kapital i Danmark.”

Relaterede artikler:

Minister og erhvervsudvalg lyttede til rejsebureauer

Fyringer i to store danske hotelkæder

Horesta kritiserer atter dansk Airbnb-lov