Rejsebureauerne er hårdt presset af de lukkede grænser og at erhvervsministeriet i denne uge halverede beløbet i den lovede hjælpepakke. Her er det fra en mennesketom Københavns Lufthavn. Pressefoto: Københavns Lufthavn.

Rejsebureauer: Vores hjælpepakke er en katastrofe

Danmarks Rejsebureau Forening og RiD, charterselskabernes brancheforening, forkaster de nye ændringer i hjælpepakken: de vil føre til konkurser. I stedet har de to foreninger to nye forslag.

Hvis ikke erhvervsminister Simon Kollerup og Folketingets partier omgående finder ny løsning for at hjælpe rejsebureauerne, kommer der en lang række konkurser og massefyringer.

Det fastslår de to brancheforeninger, Danmarks Rejsebureau Forening, og Rejsearrangører i Danmark – charterselskabernes brancheforening, i en sjælden fælles pressemeddelelse.

I første omgang var DRF og RiD meget tilfredse, da der sidst i marts blev vedtaget op til 1,5 milliarder kroner i statslån til rejsebranchen. Loven betød, at rejsebureauer kunne låne til at dække hele beløbet af de aflyste rejser, der nu skulle refunderes, skriver foreningerne i en pressemeddelelse.

Med tilsagn om de 1,5 milliarder kroner begyndte rejsebureauerne refunderinger til rejsekunder, der ikke kom afsted på grund af de lukkede landegrænser, i forventning om at få refunderet beløbene fra statslånet.

Ministeriet fjernede halvdelen af hjælpepakke
Men trods god politisk vilje og samarbejde ændrede Erhvervsministeriet statslånet i tirsdags, den 21. april. Herefter kunne kun rejsebureauernes omkostninger dækkes, og eventuelle tilbagebetalinger fra underleverandører skal modregnes.

Dermed forsvandt 40-50 procent af den netop tilførte likviditet. Samtidig betyder loven, at de danske rejsebureauer kollektivt skal tilbagebetale statslånet, uanset hvor store beløb det enkelte rejsebureau har lånt i Rejsegarantifonden, skriver de to foreninger.

Henrik Specht, direktør i Rejsearrangører i Danmark, siger i pressemeddelelsen:

”Det er en katastrofe for hele branchen og for de rejsende. Næsten 200.000 danskere skal have deres rejser refunderet. Det vil vi gerne, men vi mangler likviditet, og denne hjælpepakke giver os ikke den fornødne likviditet. Vi forudser en bølge af konkurser nu. Vi ser ind i en fremtid med væsentligt færre danske rejsebureauer.”

To løsningsforslag:
DRF og RiD har to konkrete punkter, der bør ændres i hjælpepakken for at sikre branchens overlevelse.

Rejsebranchen foreslår, at denne uges bekendtgørelse fra 21. april trækkes tilbage, og at ordningen ændres til, at det er bruttobeløbene for de refunderede rejser, der ligger til grund for rejseudbydernes del i ordningen, uagtet om rejseudbyderne har fået refunderet beløb fra underleverandørerne.

Konkret betyder det, ifølge DRF og RiD, at når et rejsebureau refunderer hele beløbet, for eksempel 10.000 kroner, for rejsen til den rejsende, kan rejsebureauet låne hele beløbet i Rejsegarantifonden, selvom rejsebureauet er lykkedes med at få refunderet for eksempel 2.000 kroner fra en hotelejer. Det vil give bureauerne likviditet.

Individuelle tilbagebetalinger
Det andet forslag er, at tilbagebetaling af lån bør foregå individuelt, så ingen skal betale mere, end de låner, og dermed heller ikke for hvad deres konkurrenter låner.

Tilbagebetalingen bør være individuel afhængig af, hvor meget de enkelte rejseudbydere låner. På den måde vil rejseudbydere kun låne det nødvendige beløb, og dermed bør statslånet holde længere.

Ønskes et kollektive element kan det være, at alle rejseudbydere betaler en lille andel af deres omsætning til en fælles kasse. Dette bidrag går til hele branchens overlevelse, lyder det fra DRF og RiD.

Relaterede artikler:

DRF: Erhvervsminister sender rejsebureauer i afgrunden

Rejsebureaudirektør: Regeringens ”støttepakke” er aktiv dødshjælp

Fremtidsforsker: Her er scenarierne efter krisen