Administrerende direktør for Rejsegarantifonden, advokat Birgitte Fjeldhoff, og fondens bestyrelsesformand, Kjeld Zacho Jørgensen, ved årsmødet i Danmarks Rejsebureau Forening. Foto: Henrik Baumgarten.

Rejsegarantifonden gør klar til lovændringer

Der kommer flere væsentlige ændringer når den reviderede lov for Rejsegarantifonden træder i kraft 1. juli. Fremover skal blandt andet alle rejseudbydere i Danmark være registreret i fonden.

”Endnu er alt ikke alt krystalklart, der er mange kompleksiteter forbundet med den reviderede lov om Rejsegarantifonden og vi kan godt være bekymret for nogle områder.”

Det sagde administrerende direktør for Rejsegarantifonden, advokat Birgitte Fjeldhoff, da hun sammen med fondens bestyrelsesformand, Kjeld Zacho Jørgensen, og senioranalytiker i fonden, Alan Pedersen, forleden havde indlæg ved Danmarks Rejsebureau Forenings årsmøde i København. Der er i dag 650 registrerede rejseudbydere i Rejsegarantifonden.

Trioen gennemgik en række af de ændringer, der vil komme fra 1. juli, når den reviderede lov for Rejsegarantifonden træder i kraft. Der kommer mere information om ændringerne på fondens hjemmeside.

Ændringerne i loven vil blandt andet følge regler i EU/EØS-landene så der kommer en såkaldt totalharmonisering, altså at reglerne er ens i EU-landene.

Billigere for små rejseudbydere
Et af de mange nye områder i loven om Rejsegarantifonden bliver en ændring af garantiskalaen som rejsebureauer og rejsearrangører skal stille til fonden, så der er dækning ved en eventuel konkurs.

Ændringen betyder, at det bliver billigere for allerede eksisterende eller kommende rejsearrangører så de modsat i dag ikke skal stille garanti til fonden, hvis deres årlige omsætning er under en million kroner.

Fremover skal der først stilles garanti hvis den årlige omsætning er over en million kroner, her vil beløbet være mindst 150.000 kroner. Rejsegarantifonden kan kræve forhøjet garanti, hvis fonden antager, at der er særlig risiko for at den vil lide tab ved en eventuel konkurs.

Ingen dækning uden registrering i fonden
Nyt bliver det også, at Rejsegarantifonden i Danmark ikke fremover vil yde dækning hvis rejseudbyder går konkurs uden at være registreret i Rejsegarantifonden. En rejseudbyder kan sagtens være registreret i et andet EU-land – men krakker rejseudbyderen skal erstatningskravet rettes til myndighederne i dette land og kommunikationen skal ske på det pågældende lands sprog. ”Men hvordan får man et rejsebureau eller en rejseudbyder i for eksempel Thailand til at registrere sig i den danske Rejsegarantifond,” spurgte Birgitte Fjeldhoff under indlægget på DRF’s årsmøde.

Den reviderede lov skal også give bedre beskyttelse for selvpakkede rejser, ”sammensatte rejsearrangementer.” Det indebærer, at en række udbydere af pakkerejselignende produkter ikke længere kan køre på frihjul, men underlægges samme regler som danske rejsebureauer. Et eksempel på dette kan være, at en forbruger booker flybillet på flyselskabets hjemmeside. Hjemmesiden tilbyder for eksempel også hotel og billeje, og klikkes der ja til denne mulighed sendes forbrugeren – måske uden at vide eller kunne se det – videre til de biludlejningsselskaber og hoteller, flyselskabet har aftaler med. Fremover bliver dette betragtet som et sammensat rejsearrangement, der er underlagt rejsegarantifondsloven, selv om der i forbindelse med booking købes flybillet, hotel og udlejningsbil på forskellige hjemmesider hos forskellige udbydere. ​

Trioen fra Rejsegarantifonden understregede, at forbrugerne i Danmark umiddelbart vil være bedst beskyttet ved køb af pakkerejse. Ellers skal den private selvpakker af en ferierejse selv skulle dokumentere en række forløb og transaktioner ved en eventuel konkurs hos rejseudbyderen.

Mange flere skal i Rejsegarantifonden
Ændringen i loven om Rejsegarantifonden betyder blandt andet også at udbydere af ”lejlighedsvise rejser” skal registreres i fonden. Det omfatter blandt andet skoler, højskoler, foreninger og organisationer. Mange af dem arrangerer rejser i et ikke ubetydeligt omfang i direkte konkurrence med rejsebureauerne. Fremover bliver det sådan, at hvis skoler, højskoler, foreninger og organisationer mere end et par gange om året arrangerer rejser, så skal de registres i Rejsegarantifonden. En undtagelsen er, at institutionerne ikke skal registreres i fonden, hvis de køber deres rejser fra en registreret leverandør i fonden.

Danmarks Rejsebureau Forening har tidligere overfor STANDBY.dk skønnet, at antallet af registrerede rejseudbydere i Danmark i Rejsegarantifonden med de nye krav vil blive fordoblet i forhold til i dag, hvor der er over 600.

I Rejsegarantifonden skal også fremover registreres for eksempel forlystelsesparker, badelande, hoteller – hvis eksempelvis badelandet sammen med salget af entrebillet også sælger en hotelovernatning. Dermed kan det betegnes som en pakkerejse. Det samme vil for eksempel gælde for hoteller, hvis de sammen med et hotelophold sælger billetter til en teaterforestilling og så videre.

Relaterede artikler:

Ny lov for pakkerejser vedtaget

Konkursgarantier fra rejsebureauer på 800 millioner kroner

Dobbelt så mange i Rejsegarantifonden

Rejsegarantifonden må ikke oplyse om politianmeldelser