De største danske rejsebureauer omsatte sidste år for over 30 milliarder kroner, hvilket er ny rekord. Her er det flypassagerer i Aalborg Lufthavn. Pressefoto: Aalborg Lufthavn.

Rekordoverskud i danske rejsebureauer

De knap 200 største rejsebureauer i Danmark fik i sidste regnskabsår et samlet overskud på over en halv milliard kroner, siger ny analyse, der også viser, at erhvervsrejsebureauerne har svært ved at tjene penge.

I sidste regnskabsår havde de 193 største rejsebureauer i Danmark for første gange et samlet overskud på over en halv milliard kroner, 506 millioner blev det til, ligesom omsætningen for første gang rundede 30 milliarder kroner.

Det er nogle af de rigtig mange tal i Ole Egholm og hans Dansk Brancheanalyses årlige omfattende gennemgang af økonomien i de 193 største danske rejsebureauer. Rapporten, der udkommer i næste uge, gennemgår på sine 180 sider en lang række økonomiske nøgletal for de enkelte rejsebureauer. Det er 19. år i træk med Ole Egholms analyse af Danmarks største rejsebureauer. Den tager udgangspunkt i de regnskaber, der er indleveret senest 10. august i år.

”De 506 millioner kroner, som de 193 største rejsebureauer sidste år fik i samlet overskud, er 47 millioner kroner bedre end i vores opgørelse sidste år, der også var rekordår. Den samlede omsætning hos rejsebureauerne i analysen er 30,7 milliarder kroner, en stigning på ganske pæne 6,2 procent sammenlignet med 2017-rapporten,” siger Ole Egholm til STANDBY.dk

Danmarks største rejsebureau er svensk
Analysen viser, at de tre største overskud kom hos Spies med 66 millioner kroner, Kilroy i Danmark 40 millioner og Primo Tours med 36 millioner kroner.

Men rejsebureauet med den største omsætning i Danmark sidste år var svenske Supersaver.dk, der opererer med en række binavne som for eksempel Flybillet.dk, og som fik en omsætning på 1,9 milliarder kroner, tæt fulgt af incomingkoncernen Tumlare, der tjener hovedparten af sine penge ude i Europa, med 1,89 milliarder kroner og Spies med 1,6 milliarder kroner.

Herefter fulgte to erhvervsrejsebureauer, Egencia, hvis omsætning steg med over 20 procent i forhold til 2017-analysen til anslået på 1,4 milliarder kroner og American Express Global Business Travel med 1,2 milliarder kroner i omsætning i Danmark i sidste regnskabsår.

”Erhvervsrejsebureauerne har stadig den største omsætning i Danmark. Den blev sidste år 7,2 milliarder kroner ud af den samlede omsætning på over 30 milliarder kroner – alligevel tjente de 22 erhvervsrejsebureauer i vores analyse kun samlet fire millioner kroner,” siger Ole Egholm. Det største samlede overskud var hos charterrejsebureauerne, der fik 172 millioner kroner i kassen.

Millionærer og konkurstruede
I sin årlige analyse opdeler Dansk Brancheanalyse rejsebureauerne i en række sektorer. De største er leisure oversøisk (54 i analysen), leisure Europa, 37, mens der er 22 erhvervsrejsebureauer og ligeledes 22 incoming-agenter.

Analysen, der igen i år koster 3.600 kroner plus moms, har atter en lang række Top 20-oversigter. Her måles overskud, vækst, overskudsgrad, indtjeningsevne og så videre. Der er også et afsnit over de “værste” præstationer. Der kigges på hvilke bureauer der ifølge Dansk Brancheanalyse står over for konkursrisiko, men også hvilke bureauer, der pynter på regnskaberne. Der er også et afsnit om årets konkurser – og hvem der har stået bag.

Opgørelsen ser også på 15 rejsebureauhandler siden sidste års analyse samt på hvem, der er de rigeste i den danske rejsebranche.

Fordi ikke alle rejsebureauer er lige åbne om deres regnskaber, har talnørderne hos Dansk Brancheanalyse i en række tilfælde estimeret virksomhedernes omsætning, dækningsbidrag og ejerforhold. ”Estimater, der forhåbentligt kan betragtes som retvisende,” hedder det.

Relaterede artikler:

Danske rejsebureauer solgt til Norge

Danmarks største rejsebureauformue vokser igen

Stort rejsebureau firedobler omsætning