Ryanair halverer i Norge

ryanair kabine besætning flyLUFTFART: Den norske regerings måske ukloge passagerafgift på 80 kr. vil koste 1,2 mio. årlige flyrejsende, siger IATA. Ryanair lukker halvdelen af sine ruter til Norge – men rykker ind i Oslos hovedlufthavn.

Fra efterårsprogrammet åbner Europas største flyselskab, Ryanair, på Oslos hovedlufthavn, Gardermoen.

Ryanair begyndte sidste år på Københavns Lufthavn, og mangler nu kun i Skandinavien at åbne på Stockholm Arlanda, for at trafikere de tre skandinaviske hovedlufthavne.

Fra vinterprogrammet i år vil Ryanair fra Gardermoen flyve i første omgang en gang om dagen til Litauens hovedstad, Vilnius og til London Stansted tre gange om dagen fra 30. oktober.

Oslo Gardermoens adm. direktør, Øyvind Hasaas, understreger, at Ryanair vil operere på samme vilkår som andre flyselskaber. ”Ryanair betaler samme afgifter og har samme betingelser,” siger han.

I dag flyver British Airways, Norwegian og SAS til London fra Oslo, men til andre lufthavne. Norwegian flyver til Gatwick, mens SAS og British Airways betjener Heathrow.

Den norske regerings nye passagerafgift på 80 kr. får Ryanair til at lukke sin base på Oslo Rygge og dermed 16 ruter. Det koster halvdelen af Ryanairs årlige passagerer, i alt 900.000. Ryanair åbner nye ruter på Gardermoen og Oslo Torp, der får otte af de hidtidige 16 Ryanair-ruter fra Norge.