De svenske jernbaners kommende højhastighedstog skal leveres af Bombardier Transportation Sweden. Pressefoto: SJ.

SJ køber Sveriges hidtil hurtigste højhastighedstog

Til levering fra 2026 har SJ, det svenske DSB, bestilt 25 nye højhastighedstog. Med 250 kilometer i timen bliver de SJ’s hurtigste tog, og skal også bruges på strækningerne fra Sverige til Danmark.

SJ, Statens Järnvägar, vil købe 25 nye højhastighedstog, der kan komme op på 250 kilometer i timen på strækningerne mellem de største svenske byer ligesom de skal bruges til forbindelserne til Danmark og Norge. De hurtigske svenske tog kører i dag med op til 200 kilometer i timen.

Det skriver SJ i en pressemeddelelse. De nye svenske højhastighedstog skal leveres af Bombardier Transportation Sweden, der er en del af Alstom-koncernen. Investeringen i kommende højhastighedstog er en del af SJ’s budget på syv milliarder svenske kroner til nye og opgraderede tog.

SJ oplyser, at de seneste 20 år er antallet af togpassagerer i Sverige fordoblet. Der er færre rejsende under coronakrisen, men der var rekordår tilbage i 2019, året før coronakrisen.

I pressemeddelelsen fra SJ siger jernbaneselskabets materieldirektør, Arvid Fredman: ”SJ gennemfører i disse år en fantastisk satsning, hvor alt materiel udskiftes eller opgraderes for blandt andet at møde efterspørgslen på klimasmarte, bekvemme og effektive togrejser.”

Nordens bedste togprodukt
SJ’s kommende nye højhastighedstog skal komplimentere SJ’s allerede eksisterende X2000-højhastighedstog, som Sverige og Nordens bedste togrejseprodukt, oplyses det.

De stadig flere højhastighedstog skal få flere rejsende til at fravælge bilen og flyet som transportmiddel, lyder det fra SJ.

De svenske højhastighedstog markedsføres blandt andet med, at det er muligt at arbejde ombord, at der er god plads til bagage og at togene har en spisevogn med også varm mad fra SJ Bistro.

SJ har til daglig 1.500 afgange på landets længere togstrækninger, der betjener over 400 togstationer.

Relaterede artikler:

DSB køber franske eltog for 20 milliarder kroner

FlixTrain åbner 15 nye togruter i Tyskland

Københavns Lufthavn skal have større togstation

Sverige vil køre højhastighedstog til Oslo

Klar til konkurrence på det svenske tognet