Holder planerne, så vil Sverige og Norge i starten af næste årti tilbyde højhastighedstog mellem Stockholm og Oslo, en tur på tre timer til den tid mod i dag fem timer. Arkivpressefoto fra SJ: Stefan Nilsson.

Sverige vil køre højhastighedstog til Oslo

Indenfor 10 år håber den svenske regering, at Sverige er klar med højhastighedstog der på tre timer kan køre mellem Stockholm og Oslo, og dermed for alvor tage konkurrencen op med flyet.

I et opslag på Twitter skriver den svenske infrastrukturminister Tomas Eneroth, at den svenske regering vil se nærmere på mulighederne for en højhastighedsforbindelse mellem Stockholm og Oslo, en strækning på lige over 400 kilometer.

Der findes allerede en offentlig svensk organisation, 2.55, med hjemmesiden oslo-sthlm.se, der arbejder for højhastighedstoget mellem Oslo og Stockholm. Baggrunden er blandt andet, at det i dag tager fem timer med tog at køre mellem de to hovedstæder. En udbygget højhastighedsforbindelse skal kunne klare strækningen på 2 timer og 55 minutter, lyder ambitionen.

Hvert år flyver 1,4 millioner passagerer mellem Stockholm Arlanda og Oslo Gardermoen, mens bare 200.000 kører med tog, skriver oslo-sthlm.se

”Det er meget opmuntrende, at vi nu går fra en god idé til at undersøge, hvordan den kan føres ud i livet,” siger Jonas Karlsson, administrerende direktør for oslo-sthlm.se, 2.55, til det svenske svar på Danmarks Radio, SVT.se

SVT.se skriver også, at meldingen fra den svenske minister for infrastruktur kom efter ministeren havde forhandlet med sin norske kollega om højhastighedstog mellem Stockholm og Oslo. De to ministre var blevet enige om at sætte yderligere gang i arbejdet med højhastighedstog, også for at få flere rejsende til at skifte fra fly til toget.

Håbet er i øjeblikket, at højhastighedstoget mellem de to hovedstæder kan være klar i starten af næste årti.

Konkurrence i Sverige
I øvrigt får de svenske jernbaner, SJ, fra næste måned konkurrence på en af sine største togstrækninger, mellem Stockholm og Gøteborg, også en strækning på cirka 400 kilometer.

Det sker når tyske FlixTrain fra 6. maj begynder at køre sin første indenrigsrute i Sverige med 38 ugentlige afgange mellem Stockholm og Gøteborg.

”FlixTrains vil udfylde et tomrum på det voksende svenske togmarked med integreret bus- og togtrafik. Håbet er også, at vores udbud og priser vil få flere til at vælge den kollektive trafik på rejser indenfor Sverige,” siger Peter Ahlgren, nordisk direktør for FlixBus.

Relaterede artikler:

DSB køber flere togvogne til international trafik

Klar til konkurrence på det svenske tognet

Rejsebureau skifter fokus fra busser til tog