Flere krydstogtskibe kommer til Bornholm. Foto: Rønne Havn.

’Nu skal vi bare have guiderne med’

Direktør Jens Elers er en af dem, som i mange år har kæmpet for at få Bornholm på det internationale krydstogtprogram, og han glæder sig over den store fremgang.

Er der en, som på nærmeste hold har fulgt den voldsomme udvikling med krydstogtskibe til danske havne, så er det direktør Jens Elers, som en overgang havde op mod 75 procent af handlingen af de ankommende skibe til København og en stor del af dem i provinsen.

Når man fulgte ham for en snes år siden på de store krydstogtmesser hvert år i Miami, så var det ham, der var i fokus hos rederierne, og han var altid meget optaget af at fortælle deres repræsentanter, at der er andre havne end København i lille Danmark. Især fremhævede han Bornholm og Skagen for de lidt mindre skibe med op til 7-800 passagerer.

Nu er havnene selv repræsenterede i Miami, og det samme er netværksorganisationer. Og herfra kunne STANDBY.dk forleden berette, at havnen i Rønne i år får 45 procent flere anløb end i fjor, og at endnu flere er på vej i 2019, hvor bornholmerne regner med at kunne udvide kajanlæg til at tage skibe på op til 350 meters længde.

Forretningerne bare lukkede
Jens Elers er netop nu på rundtur i Argentina på kundebesøg. Han siger om bornholmernes krydstogteventyr:

”Det er velfortjent med væksten. De begyndervanskeligheder med blandt andet forretninger er stort set løst, og gæsternes ratings er rigtig gode”. (På et tidspunkt var Grundlovsdag såkaldt halv helligdag. Da et af de mellemstore krydstogtskibe med 1.500 passagerer den 5. juni lagde til i Rønne lidt før klokken 12, sagde hele forretningslivet velkommen med lukkede døre. Det fik de ikke ros for, red).

”Det svageste punkt er stadig guidestandarden, men jeg ved, at man i vinterhalvåret holder kurser, så situationen er forhåbentlig forbedret til starten af den ny sæson.

Generelt er der ingen tvivl om, at Bornholms beliggenhed ved ind/udsejlingen af Østersøen, har stor betydning, når rederierne skal lægge program. Der er masser af oplevelser af naturmæssig og kulinarisk karakter, og jeg tror, der kan ventes pæne stigninger også i 2019”, fortsætter Jens Elers.

Han har før været ude med riven over guiderne, som skal kunne klare nogle krav, når man har et internationalt publikum på besøg.

Opkvalificerer guider
Noget tyder på, at Cruise Network Bornholm godt er klar over, hvor det er galt. ”Vi er allerede i dialog med de lokale kulturinstitutioner og virksomheder om infrastruktur og opkvalificering af guider”, sagde administrerende direktør Pernille Kofod Lydolph forleden.

Det vil stille store krav til en forholdsvis lille ø, hvis der allerede fra næste år kommer skibe med. 3.000 eller flere passagerer. Foreløbigt 47 skibe er anmeldt i år med ca. 22.000 passagerer i løbet af sæsonen.

 

Relaterede artikler:

Turister skaber markant værdi for Bornholm

Rekord på bornholmerfærgerne

Bornholm udvider havnen til krydstogttrafik