Et krydstogtskib ligger delvist skjult af kraner i havnen i skotske Greenock. Wikipedia-foto: Dave Souza.

Skotsk regeringsparti vil have krydstogtafgifter

Det grønne skotske parti, Scottish Greens, der er i den skotske regering, ønsker afgifter på krydstogtskibe. Afgifterne skal nedbringe luftforurening og give penge til miljøforbedringer.

Det grønne skotske parti vil gerne have indført afgifter på krydstogtskibe, der anløber skotske havne. Forslaget skal ifølge Scottish Greens reducere luftforurening fra krydstogtskibe og være med til at finansiere blandt andet landstrømanlæg i havnene, så forureningen bliver reduceres.

Forslaget blev præsenteret ved Scottish Greens årlige partikonference mandag i denne uge, skriver branchemediet Cruise Hive. Udspillet, der kræver flertal i den skotske regering, Local Government, blev præsenteret af Scottish Greens’ næstformand, Lorna Slater, der dog ikke havde mange detaljer om forslaget.

Men det er håbet, at afgifterne kan være med til at øge motivationen hos krydstogtrederier til at investere yderligere i mere miljøvenlige skibe samt opgradere eksisterende til at kunne bruge landstrøm.

”Vi vil arbejde med vores partnere i Local Government for at der skaffes mulighed for, at havnene kan opkræve afgifter på krydstogtskibe, der anløber skotske havne,” sagde Lorna Slater.

Forskellige faktorer
Afgifterne til krydstogtskibene skal blandt andet baseres på skibenes størrelse, antallet af passagerer, hvor meget de forurener, længden af skibenes ophold i havnene og andre faktorer, skriver Cruise Hive.

Talsmanden for transport- og miljøspørgsmål hos Scottish Greens medgiver, at krydstogter er godt for lokalturismen, men at de også presser byernes infrastruktur og miljø.

Der er allerede kendte eksempler på at store krydstogtdestinationer som Amsterdam, Barcelona, Mallorca og Venedig søger at begrænse antallet af krydstogtanløb.

Forleden efterlyste Orkneyøerne nord for Skotland en måde, hvor navnlig hovedbyen, Kirkwall, ikke på dage i højsæsonen har lige så mange krydstogtgæster som indbyggere. På dage med flest besøg af krydstogtskibe har Kirkwall omkring 7.000 krydstogtgæster. Orkneyøerne er et populært stoppested for mange krydstogtrederier med sejladser i Nordatlanten, for eksempel mellem Danmark og Norge samt Storbritannien på vej til for eksempel Island.

 

Relaterede artikler:

Øgruppe ønsker færre krydstogtturister

Mallorca begrænser antallet af store krydstogtskibe

Stort dansk krydstogtrejsebureau åbner i England