En Boeing 737-800 fra det amerikanske flyselskab Southwest Airlines. Foto: Colton Henline, CC 4.0

Southwest afviser anklage om skjult kamera på flytoilet

En kabineansat fra Southwest Airlines anklager to piloter for at have installeret et skjult kamera på et flytoilet. Det amerikanske flyselskab afviser dog beskyldningen.

To piloter er kommet under anklage for at have gjort noget yderst opsigtsvækkende på en flyvning fra Pittsburgh til Phoenix i USA den 27. februar 2017.

En kabineansat fra lavprisflyselskabet Southwest Airlines har således anlagt sag mod de to piloter for at have livestreamet fra et flytoilet med et skjult kamera. Billederne skal være blevet vist på en iPad i flyets cockpit, hævder Renee Steinaker, ifølge BBC.

Det kvindelige besætningsmedlem blev af kaptajn Terry Graham bedt om at sidde i cockpittet sammen med styrmanden Ryan Russell, mens førstnævnte var en tur på toilettet. Renee Steinaker har fortalt, at hun i cockpittet så en iPad, der viste livevideo fra toilettet.

Både Southwest Airlines og de to piloter har afvist, at der var et kamera på toilettet, som filmede passagerer og besætningsmedlemmer. ”Et upassende forsøg på humor,” har flyselskabet udtalt.

Advokat: “Skandaløs adfærd”
Ryan Russell skal have bedt Renee Steinaker om at holde på hemmeligheden med kameraet, som ifølge styrmanden var en ”tophemmelig sikkerhedsforanstaltning”, hævder hun. Kabinebesætningsmedlemmet fortalte om hændelsen til Southwest Airlines, men herfra blev hun angiveligt bedt om ikke at fortælle nogen om kameraet.

Piloterne blev ikke suspenderet af flyselskabet og flyver stadig kommercielle flyvninger.

”Påstandene i denne retssag rammer adfærd, der er skandaløst,” siger Ronald Goldman, advokat for Renee Steinaker, til BBC. Southwest Airlines har over for samme medie fortalt, at selskabet ikke placerer toiletkameraer på sine fly.

Southwest Airlines har undersøgt sagen og fundet, at der aldrig var et kamera på flyets toilet. Og piloterne har via deres advokat udelukkende erkendt, at der var en iPad i cockpittet.

”Southwest vil kraftigt forsvare retssagen. Da hændelsen skete for to år siden, undersøgte vi anklagerne og behandlede situationen med det involverede besætningsmedlem,” udtaler det amerikanske flyselskab.

Blev alvorligt mentalt rystet
Af sagsakterne fremgår det ifølge BBC, at styrmanden Ryan Russell skal have fortalt Renee Steinaker, at der var installeret kameraer på alle Boeing 737-fly hos Southwest Airlines.

Renee Steinaker kræver mindst 50.000 dollar (335.000 kroner, red.) i erstatning fra Southwest Airlines og piloterne. Advokat Ronald Goldman fortæller, at hans klient er blevet ”markant skadet” af den påståede adfærd fra piloterne. Renee Steinaker skal være blevet rystet alvorligt følelsesmæssigt, lyder det.

Retssagen vil foregå på et endnu ukendt tidspunkt i den amerikanske delstat Arizona.

 

Relaterede artikler:

Southwest udsætter stort fly-køb

Southwest fyrer kaptajn efter uheldig landing

Live TV på Southwests rutefly