Stadig fremgang i europæisk storbyturisme

Flere europæiske storbyer oplevede tocifret vækst i antal turismeovernatninger i perioden fra 2016 til 2017, viser ny rapport.

Mange store byer rundt om i Europa er fortsat yderst populære for turister. Turisterne strømmer til kontinentets storbyer, hvilket har resulteret i en betydelig vækst.

Det viser den seneste European Cities Marketing Benchmarking Report (ECM-rapport), der indeholder nøgletal for i alt 126 europæiske byer om blandt andet storbyturisme, national turisme, sengekapacitet og belægning.

Rapporten har vurderet udviklingen i antal overnatninger fra 2016 til 2017, og den finder, at den gennemsnitlige vækst for byerne har været på 7,4 procent. Internationale overnatninger steg 7,6 procent, og indenlandske overnatninger steg 4,8 procent. Den store vækst i internationale overnatninger skyldes især, at Rusland har haft vækst på 26,7 procent, Kina 16,5 procent og USA 15,5 procent.

Amsterdam i vækst-top
De tre byer, som har haft den største vækst fra 2016 til 2017, er Amsterdam, Istanbul og München. De har alle haft en stigning på over 10 procent. Lissabon og Paris følger lige efter med lidt under 10 procent.

”Denne 14. udgave af ECM Benchmarking Report viser et afgørende perspektiv på omfanget af byturismen i Europa. Rapporten fremlægger pålidelige beviser for den økonomiske betydning af nutidig byturisme. Byer er det dominerende geografiske fokus for europæisk turisme – især den lukrative korte rejse og segmentet for eksempelvis kongres-arrangementer,” siger Dieter Hardt-Stremayr, direktør for European Cities Marketing.

De faktorer, der kan påvirke turismeefterspørgslen i Europa, er blandt andet handelskrigen mellem USA, Kina og Europa. Flere toldsatser kan tænkes at få større indflydelse på fremtidens rejser, da tolden forventes at påvirke verdensøkonomien.

Tre danske byer er med
Den seneste udgave af European Cities Marketing Benchmarking Report blev for nyligt lagt frem på en international konference i Malmø. Rapporten viser ikke kun udviklingen af overnatninger i europæiske storbyer, men den lægger også op til at diskutere vigtige tendenser og udvikling imellem de europæiske medlemslande.

De tre største byer på antal overnatninger i 2017 var London, Paris og Berlin med henholdsvis 79,8, 48,1 og 31,1 millioner overnatninger. Tre danske byer er blandt de 126 lande, som rapporten behandler: København, Aarhus og Aalborg. Der foreligger ikke tal for disse i rapporten.

Herunder er de 15 største europæiske byer i 2017 målt på antal turismeovernatninger:

Kilde: European Cities Marketing Benchmarking Report

 

Relaterede artikler:

København blandt Europas største vækstbyer

Stor dansk vækst i Berlin

Turisme i Europa på rekordniveau

Norden i fælles kampagne for flere turister fra Kina

Store forskelle i europæisk turistvækst