Nu skal færdigvaccinerede med bopæl i Danmark ikke mere i karantæne ved hjemkomsten fra gule og orange lande. Men med de fortsat primært orange danske rejsevejledninger, er der indtil videre ikke så mange flyafgange at kigge efter. Arkivpressefoto fra Københavns Lufthavn.

Stadig kun orange og røde danske rejsevejledninger

Indien er igen rød i rejsevejledningerne. Det var eneste ændring ved fredagens opdatering. Men nu begynder Fase 2, hvor færdigvaccinerede kan rejse ind og ud af Danmark uden karantæne ved hjemkomst.

Der kom ingen ændringer ved fredagens opdatering af de danske rejsevejledninger. Eneste justering i forhold til sidste uge er, at Indien i onsdags igen blev rød i rejsevejledningerne på grund af en særlig virusvariant og at der ikke er styr på coronasmitten i det folkerige land.

”Derudover er der i denne uge ingen ændringer i rejserestriktionerne for EU- og Schengenlande eller tredjelande siden den seneste pressemeddelelse den 24. april,” oplyser Udenrigsministeriet fredag eftermiddag.

Danmark i Fase 2 – stor fordel at være færdigvaccineret
I morgen, lørdag den 1. maj, begynder fase 2 af den gradvise genåbning for rejseaktiviteter ind og ud af Danmark. Det betyder, at der fra natten til den 1. maj gælder følgende nye regler, lyder det fra Udenrigsministeriet:

”Færdigvaccinerede og deres medrejsende børn under 18 år med fast bopæl i Danmark vil kunne rejse til orange lande i hele verden uden krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark. Dog vil medrejsende større børn fra 15 år til og med 17 år fortsat skulle testes efter indrejse i Danmark.

Tidligere smittede med fast bopæl i Danmark vil kunne rejse til orange lande i hele verden uden krav om test og isolation efter hjemkomst til Danmark. Færdigvaccinerede og tidligere smittede skal ikke længere fremvise en negativ test før ombordstigning på fly til Danmark fra gule og orange lande.

Krav om test forud for indrejse i Danmark lempes, så testen må være foretaget maksimalt 48 timer før indrejse (mod de nugældende 24 timer) uanset om der rejses over grænsen eller med fly,” hedder det fra Udenrigsministeriet.

Udlændinge, som har fast bopæl i orange EU- og Schengenlande, og som er vaccineret i EU- og Schengenlande, behøver ikke længere fremvise en negativ test eller have at anerkendelsesværdigt formål for at kunne indrejse i Danmark, og de er undtaget fra krav om test og isolation efter indrejse i Danmark.

Krav for de færdigvaccinerede
For at være omfattet af reglerne for færdigvaccinerede, skal man leve op til følgende krav, oplyser Udenrigsministeriet: ”Du skal være vaccineret med en vaccine, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). Bemærk, at hvis du har modtaget en vaccination for COVID-19 i Danmark, så er vaccinen godkendt af EMA.

Det skal være mindst 14 dage og maksimalt 180 dage siden dit vaccinationsforløb blev gennemført (sidste stik). Du skal have fast bopæl i et EU-/Schengenland og have gennemført din vaccination i et EU-/Schengenland.

Personer, der tidligere har været smittet med COVID-19, skal fremvise dokumentation for en positiv antigen- eller PCR-test for COVID-19, og som er foretaget mindst 14 dage og højst 180 dage før indrejsetidspunktet for at være undtaget krav om test og isolation efter indrejse i Danmark,” oplyser UM.

De fire danske faser
De fire faser i Folketingets brede genåbningsaftale indeholder blandt andet disse elementer, her er kun medtaget Fase 2, 3 og 4, som Danmark nu har kurs mod:

Fase 2 begynder 1. maj. I fase 2 kan færdigvaccinerede danskere og turister fra gule og orange EU- og Schengenlande rejse ind og ud af Danmark uden krav om test og isolation. Og kravet om en negativ coronatest ved indrejse til Danmark lempes, således at testen må være foretaget 48 timer før indrejse mod nu 24 timer.

Fase 3 forventes at træde i kraft 14. maj, når danske borgere over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik. Her vil kravet om ”anerkendelsesværdige formål” for udlændinges indrejse fra orange lande til Danmark afskaffes.

Ligeledes fra 14. maj hæves den såkaldte incidensgrænse for at lukke/åbne gule og orange zoner fra de hidtidige 20/30 til 50/60 smittede per 100.000 borgere per uge. Hidtil har et land eller en region gået fra orange til gul ved et incidensniveau på under 20 nysmittede per 100.000 indbyggere per uge, mens landet eller regionen er gået fra gul til orange ved et incidenstal på 30 eller derover.

Fra midten af maj vil grænserne blive på 50/60. Kigger man på den aktuelle smitteudvikling i Europa, så vil der med incidensgrænsen på 50/60 være to lande i EU og Schengen, som det vil være muligt at rejse til lige nu, henholdsvis Island og Portugal samt i nogle få regioner i andre lande.

For gule lande vil der ikke være krav om anerkendelsesværdige formål eller isolation, mens der for orange lande ikke vil være krav om anerkendelsesværdige formål for udlændinge med bopæl i EU-og Schengenlande.

Venter på EU’s coronapas
Fase 4
forventes at træde i kraft den 26. juni, når EU-coronapas (Digital Green Certificate, red.) er indført. Med et EU-coronapas kan man holde sommerferie i Europa, og turister med coronapas kan holde ferie i Danmark.

Den seneste opdatering af de danske rejsevejledninger fra Udenrigsministeriet kan læses via dette link.

Hele aftaleteksten om ”Aftale om en gradvis genåbning for rejseaktiviteter” kan læses via dette link til Justitsministeriet.

Relaterede artikler:

EU overvejer færdigvaccinerede USA-turister

Nye rejsevejledninger åbnede ingen lande

Danske grænser genåbnes i fire trin