Grønland tiltrækker allerede mange krydstogtanløb, tallet forventes at stige med åbningen af udvidede lufthavne, der kan tage større fly. Arkivpressefoto: Visit Greenland.

Større lufthavne styrker Grønlands krydstogtturisme

Grønland får i år og de næste år tre udvidede lufthavne – de styrker også krydstogtturismen, trods skrappere myndighedskrav. Stor interesse for Grønland på årets globale krydstogtmesse i Miami.

Sidste år var der 518 anløb af krydstogtskibe i eller udfor grønlandske havne, de foreløbige tal for i år viser udsigt til i hvert fald 667 anløb. Det er en stigning på lige knap 29 procent.

Og Grønland kan blive endnu mere interessant for krydstogtrederier; det hænger sammen med de kommende udvidede lufthavne på vestkysten, der kan modtage store passagerfly fra for eksempel Europa eller Nordamerika.

Sidst i november i år forventes den udvidede lufthavn i hovedstaden, Nuuk, klar. De to andre lufthavne, i Ilulissat og Qaqortoq, ventes på nuværende tidspunkt at slå dørene op i henholdsvis 2025 og 2026.

Men den stigende krydstogtinteresse for Grønland medfører fra næste år nye begrænsninger for, hvor krydstogtskibene må sejle. I øjeblikket må passagerskibe som udgangspunkt sejle overalt i landet, men det er slut fra 2025-sæsonen.

Grønlands regering – Naalakkersuisut – vil nemlig indføre restriktioner, ligesom man kender det fra Island og Svalbard. Det bliver med en model, hvor de enkelte områder inddeles i grønne, gule og røde zoner. I de grønne zoner vil der være fri bevægelighed, mens turismeoperatører i de gule vil være underlagt særlige krav og de røde zoner vil betyde et totalt forbud.

Mange krydstogtrederier øger på Grønland
Men, skriver Travel Weekly, krydstogtrederier planlægger fremover øget aktivitet omkring i Grønland; det gælder blandt andet rederier som HX, Hurtigruten Expeditions, Silversea Cruises og Viking Cruises.

Med de udvidede lufthavne, kan krydstogtpassagerer flyves frem til lufthavnene og her starte eller slutte krydstogtet; dermed behøver dette ikke ske i for eksempel Island.

Næste år planlægger for eksempel Hurtigruten HX sin hidtil største Grønlands-sæson med ni krydstogter, tre af disse er nye Grand Greenland-krydstogter med start og slut i netop Nuuk og sejlet af ekspeditionskrydstogtskibet Fridtjof Nansen.

Stor interesse for Grønland på årets Seatrade Cruise Global-krydstogtmesse
Forleden blev en af verdens største, årlige fagmesser for krydstogtbranchen, Seatrade Cruise Global, atter afviklet i Miami.

Grønland havde sin egen stand på krydstogtmessen med deltagelse af virksomhederne, nævnt alfabetisk, Albatros Arctic Circle, Arctic Cruises Ilulissat, Blue Water Greenland, Eimskip Greenland, Greenland Sagalands og Imaq Pilot, skriver det grønlandske medie Sermitsiaq.

De deltagende grønlandske firmaer skriver i en pressemeddelelse, at krydstogtrederier, der besøgte den grønlandske stand på fagmessen, spurgte ind til udviklingen af den grønlandske infrastruktur, herunder mulighederne for at flyve skibenes passager til og fra Grønland, med tanke på eksisterende som kommende lufthavne.

De deltagende grønlandske firmaer opfordrer i pressemeddelelsen det officielle Grønland til at komme tilbage til messen i Miami. Det skal sikre de grønlandske interesser indenfor branchen, men også for at promovere krydstogtsturismen som en god økonomisk udviklingsmulighed for Grønland i almindelighed og for lokale aktører i særdeleshed, til gavn for hele det grønlandske samfund, som de udtrykker det.

 

Relaterede artikler:

Efter grundstødning: Vil inddele krydstogter ved Grønland i grønne, gule og røde zoner

Norge vil begrænse arktisk krydstogtturisme

Air Greenland klar med gigantisk puslespil