Sidste år bidrog kyst- og naturturismen med over 50 procent af den samlede vækst i dansk turisme, oplyser Dansk Kyst- og Naturturisme. Pressefoto fra Dansk Kyst- og Naturturisme.

Stor vækst i dansk kystturisme

Fra 2017 til sidste år var der 720.000 flere kommercielle overnatninger i danske feriehuse, campingpladser og kystnære feriecentre. Dette område giver omsætning på 52 milliarder kroner.

Mens der i 2017 var 37,3 millioner overnatninger under dansk kyst og naturturisme, steg tallet sidste år til lige over 38 millioner – en vækst på 720.000, viser ny opgørelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme.

Dansk Kyst‑ og Naturturisme er en erhvervsdrivende fond, der er ansvarlig for udviklingen af kyst‑ og naturturismen i hele Danmark. Direktør for Dansk Kyst‑ og Naturturisme, Jens Hausted, siger til STANDBY.dk:

”Man opgør de kommercielle danske overnatningstal i tre hovedgrupper: storbyturisme, erhvervsturisme og kyst- og naturturisme – sidstnævnte med for eksempel feriehuse, campingpladser samt kystnære hoteller og feriecentre.”

Med 38 af de i alt 53,6 millioner kommercielle overnatninger sidste år i Danmark, hvor af over halvdelen, 27,4 millioner, var udenlandske, er dansk kyst- og naturturisme største leverandør af kommercielle overnatninger i Danmark.

Området med kyst- og naturturisme giver en skønsmæssig omsætning i Danmark på cirka 52 milliarder kroner om året – altså i snit én milliard kroner om ugen. Beregninger viser, at kyst- og naturturisme støtter cirka 59.000 danske arbejdspladser.

Danskerne står for over halvdelen af de kommercielle overnatninger indenfor natur- og kystturismen, mens tyskerne er største udenlandske gruppe med cirka 30 procent af overnatningerne. Herefter følger blandt andet svenskere, nordmænd og hollændere.

”Overnatningstallene indenfor dansk natur- og kystturisme er steget siden 2015. Vi har igen fået fat på det store tyske marked – og tyskerne kommer også udenfor sommerens højsæson, vi ser vækst i efterårsmånederne som september, oktober og november,” siger Jens Hausted.

Antallet af for eksempel tyske overnatninger kunne være endnu større, hvis antallet af danske feriehuse til udlejning steg. Der er omkring 220.000 feriehuse i Danmark, men kun cirka 40.000 udlejes på en måde så de indgår i de officielle statistikker.

Nyt rekordår
Med tallene fra 2018 nåede kyst- og naturturismen i Danmark igen en rekord i antallet af overnatninger.

Som største forretningsområde med 70 procent af det samlede antal kommercielle overnatninger i Danmark (i forhold til storbyturisme og erhvervsturisme) er væksten vigtig for dansk turisme og de danske landområder. I 2018 bidrog kyst- og naturturismen med over 50 procent af den samlede vækst i dansk turisme, skriver Dansk Kyst- og Naturturisme i en pressemeddelelse.

I den siger Jens Hausted, direktør i Dansk Kyst- og Naturturisme: ”Kyst- og naturturismen i Danmark blev naturligvis i 2018 hjulpet på vej af det gode danske sommervejr. Men det er ikke den væsentligste årsag til væksten. Snarere er der tale om, at de danske feriesteder har fået godt fat i de tyske turister, som nyder at komme til kysten i Danmark.”

Jens Hausted peger desuden på, at et stigende kendskab til Danmark som en spændende destination med store naturoplevelser og et bredt udbud af aktiviteter har været en vigtig årsag til den positive udvikling – hos de tyske såvel som de danske feriegæster.

Dansk Kyst- og Naturturisme har de senere år iværksat forskellige indsatser, der netop har til formål at fremme kyst- og naturturismen i Danmark. For eksempel vækstprojekter i udvalgte områder, der har potentiale til at være vækstmotorer i dansk turisme.

Relaterede artikler:

Dansk rekord i overnatninger fra udlandet

Danskere gav største stigning i svensk turistrekord

CNN sætter navn på Danmarks bedste strande