Store krydstogtrederier dropper anløb til Tyrkiet

Carnival Magic.

CRUISE:  Carnival og P&O cruise erstatter tyrkiske anløb med stop i Albanien og Grækenland, men også Rhodos er røget ud hos P&O.

Af Ejvind Olesen

De politiske uroligheder med terror i Tyrkiet kommer til at koste dyrt for krydstogtindustrien i landet. Og for hele turistindustrien bl.a. er Turkish Airlines hårdt ramt. Kort før jul besluttede både Cunard Line og P&O Cruises at ændrer deres program i 2017.

Efter advarsler i både den britiske og de amerikanske rejsevejledninger besluttede de to store krydstogtselskaber sig til en total aflysning af anløb til Tyrkiet. Den meget travle krydstogthavn Ephesus (Kusadasi) dropper ud og erstattes af anløb til græske Katakolon. Meget overraskende har rederierne også valgt at forlade Rhodos og i stedet lægge til i Sarande. Det har især skuffet mange englændere.

I en af de mange kommentarer skriver en stamkunde: ”Hvad har vi gjort P&O, siden vi skal have en så kedelig erstatning for Rhodos. Ligger den for tæt på Tyrkiet?”

Krydstogtselskaberne begyndte at sløjfe anløb til Tyrkiet efter terrorister dræbte 42 i lufthavnen i Istanbul i sommer. Nogle skibe er dog nøjedes med at sløjfe Istanbul. Det gælder to luksusskibe som Seabourn og Silversea samt Azamara og Star Clipper.

Blandt dem, der allerede stoppede her i 2016 med at anløbe tyrkiske havne, er Crystal, Disney og MSC Cruises.

Om krydstogter i det hele taget, må man håbe, at selskaberne finder ud af, at de må lære mere af luftfartens prispolitik. Det var først og fremmest en fleksibel prispolitik, der skabte den store vækst. Og ikke som nu en rabat på 500 kr. på en tur til 20.000 eller 30.000 kr. Se blot på ellers så populære Royal Caribbean, og hvad de næste år chartrer for en tur fra København til Nordkalotten. Pas på ikke at blive beruset af succesen. Det kan hurtigt gå den anden vej.