Italienske MSC Cruises navngiver 8. juni sit nyeste krydstogtskib – det sker i København. Det 7,5 milliarder kroner dyre skib med plads til 5.000 passagerer sejler gennem sommeren i Nordeuropa.
MSC Euribia er med sine over 330 meter længere end tre fodboldbaner; det tages i brug til sommer som italienske MSC Cruises’ nye flagskib, fra rederiets såkaldte Meraviglia Plus-klasse.
Den officielle indvielse af det store krydstogtskib er henlagt til København, hvilket er en sjældenhed.
I en pressemeddelelse skriver MSC Cruises, at MSC Euribia symboliserer rederiets engagement i at beskytte havene. ”Derfor er Københavns Havn strategisk valgt som mødested for indvielsen – ikke kun fordi havnen har en rig maritim arv, men Danmark er et land med et stort engagement i bæredygtighed,” lyder det.
MSC Euribia er opkaldt efter en gudinde fra den græske mytologi, Eurybia, der udnyttede vind og vejr til at mestre havene og fremme visionen om et topmoderne skib med bæredygtig teknologi med det formål at beskytte og bevare det dyrebare marine økosystem, oplyser MSC.
MSC Euribia, der har kostet én milliard euro, knap 7,5 milliarder kroner, får plads til 4.888 passagerer med fuld belægning i sine 1.400 kahytter. Hertil kommer en besætning på omkring 1.400. Gæsterne kan vælge mellem 10 spisesteder, skibets teater har plads til næsten 1.000 passagerer til levende underholdning ligesom skibet blandt andet har fem pools samt et vandland med koraltema.
Mindre miljømæssig påvirkning
MSC Euribia bliver det andet krydstogtskib hos MSC Cruises, der drives af LNG, flydende naturgas, et af verdens reneste skibsbrændstoffer, oplyser rederiet.
MSC Euribia tilbringer sin første sommer- og efterårssæson i Nordeuropa. Det får primært hjemme i tyske Kiel og sejler ugelange krydstogter via København til de norske fjorde. Enkelte af krydstogterne starter og slutter dog i Københavns Havn, de såkaldte turnarounds.
LNG, flydende naturgas, giver lavere drivhusgasemissionerne. LNG reducerer CO2-emissionerne op til 25 procent på MSC Euribia sammenlignet med standardbrændstoffer, skriver rederiet.
Når bio- og syntetiske brændstoffer bliver tilgængelige, vil MSC Euribias emissioner falde yderligere. Ligeledes har MSC Euribia et avanceret spildevandsbehandlingssystem samt et undervandslydsystem for at minimere vibrationernes indvirkning på livet i havet, for eksempel hvaler og delfiner.
Blandt verdens største krydstogtrederier
MSC Cruises er ifølge egne oplysninger verdens tredjestørste krydstogtselskab med sine foreløbig 22 krydstogtskibe samt det hurtigst voksende globale krydstogtselskab.
Copenhagen Malmø Port (CMP) er Nordeuropas største krydstogthavn. CMP er blandt andet ansvarlig for krydstogtaktiviteter i København, Visby og Malmø og byder samlet årligt over 400 krydstogtskibe velkommen.
MSC påpeger også, at København er den førende havn i regionen med gode forbindelser til internationale lufthavne, stærk infrastruktur og effektiv havnedrift. CMP sigter mod at blive klimaneutral i 2025.
CMP’s administrerende direktør, Barbara Scheel Agersnap, siger i pressemeddelelsen: “Vi ser frem til at byde MSC Euribia velkommen i København. MSC er en tæt partner og vigtig kunde for os, og vi er glade for at være vidne til den indsats, de lægger i at skabe en moderne flåde ved hjælp af state-of-the-art teknologi for at minimere fodaftrykket af turisme og transport. Disse bestræbelser går hånd i hånd med vores ambition om at blive en af de mest bæredygtige havne i verden.”
Nyt luksusvaremærke fra MSC Cruises
I år får MSC Cruises også debut med sit nye luksusvaremærke, Explora Journeys. I alt skal rederiet have seks Explora-skibe, der leveres frem mod 2028.
Med Explora Journeys udvider MSC Cruises fra standardkrydstogter til highend-skibe. MSC vil fra i år og fem år frem søsætte sit nye luksusprodukt, Explora Journeys, i form af i alt seks skibe.
Dermed gør MSC sin entre i luksussegmentet indenfor krydstogter. Det første Explora-skib, Explora I, har sin jomfrusejlads i midten af juli i år. Der startes i Southampton og den 14 dage lange premieretur til 12 havne i fire lande, bringer også skibet til Skagen og København.
Relaterede artikler:
Dansker i front for bæredygtighed hos MSC Cruises